Zo maak je van je tuin de ultieme kindertuin

Binnen spelen is natuurlijk leuk, maar zodra het een beetje weer wordt, kunnen de kinderen ook weer lekker naar buiten. Soms heeft je kind daarbij een klein beetje stimulans nodig. Hoe krijg je dat voor elkaar? Nou, door je tuin (samen met je kind) speelvriendelijk te maken. En met een beetje geluk spenderen ze op die manier nóg meer uren in de buitenlucht.

Nu het zonnetje zich wat meer laat zien, en de buitentemperatuur langzaam stijgt mogen de buitendeuren weer open! Zorg dat de speeltoestellen in de tuin weer klaar zijn voor enthousiaste kinderen, dus smeer de scharnieren van de schommel, controleer de veren van de trampoline (en de rand, niet te vergeten), vervang het zand in de zandbak en haal een doek over de speelhuisjes. Welkom, lente!

Het is best een uitdaging om je kind naar buiten te krijgen, maar als ze er eenmaal zijn, kan dat zorgen voor veel uren speelplezier. Een kindvriendelijke tuin kan daarbij helpen, zonder dat jouw buitenboel volledig overgenomen wordt. Met deze simpele tips krijg je dat in een wip voor elkaar en maak je je tuin simpel lenteklaar.

Uit de box

Kinderen vinden niets heerlijker dan ergens spullen uit halen. Of dat nou een mand met Duplo is of een doos met speelgoed. Dus neem die wijsheid mee je tuin in en investeer in een box of kist (liefst waterdicht) waar je al het buitenspeelgoed in bewaart, zoals ballen, waterpistolen, stoepkrijt of bellenblaas.

moestuin

Maak een moestuin

We garanderen dat dit een echt succesnummer is. Wat is er voor een kind nou leuker dan wroeten met de vingers in de aarde om iets te laten groeien dat ze vervolgens kunnen eten? Helemaal zelf gemaakt. Geef ze een emmertje, schepje en van die leuke tuinhandschoenen en laat ze hun eigen zaadjes en plantjes planten. Wedden dat ze elke dag naar buiten willen om te kijken hoe de boel er vandaag bij staat? En je hebt er zelf nog wat aan ook: verse kruiden, tomaatjes en ga zo maar door.

Benut de schutting

Een schutting kan veel minder saai zijn dan je denkt. Voor kinderen althans. Want je kunt er leuke bakjes aan kunt hangen als een soort alternatief voor een groot basketbalnet. Of denk eens aan een immens krijtbord waar ze zich met stoepkrijt lekker op kunnen uitleven. Heb je een hele stevige schutting of een loze muur? Dan kun je er zelfs een klimmuur van maken met touwen en klimgrepen.  

Aan tafel

Het klinkt misschien een beetje als een open deur, maar een goeie tuintafel is zeker een stimulans voor je kind om naar buiten te gaan en om er even te gaan zitten. Want alle leuke dingen die binnen kunnen, kunnen ook in de tuin: knutselen, tekenen, kleien, puzzelen of spelen met de lego. Een goed begin is een fijne tafel dus. En een kleed, al dan niet van plastic, voor op de grond helpt ook. Al is gras het allerfijnst om op te spelen natuurlijk. En is het nog niet warm genoeg? Dan doet een stevige tafel het ook prima om snel even een warme choco aan te drinken.

Zandbak

Apenkooi

Je wilt misschien niet dat je tuin verandert in één grote buitenspeelplaats, maar zorg wel dat er leuke toestellen zijn waar je kind zich op uit kan leven. Zoals een trampoline, zandbak (hét succesnummer bij kleine kinderen) of een glijbaan. Bij goed weer leg je wat (oude) kussens op de grond en klaar is je apenkooi. Met een extra plek voor jou geniet je intens van de eerste zonnestralen en je spelende kinderen. Zo simpel kan het buitenleven zijn.   

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema