Zo belangrijk is de leeftijdscategorie bij de aanschaf van knutselspeelgoed

Ontwikkelingspsychologen zijn het er unaniem over eens dat het al vanaf de geboorte belangrijk is baby’s en peuters de juiste (speelgoed)tools mee te geven om mentaal en fysiek goed te kunnen groeien. Een paar voorbeelden…

Afgelopen week las ik een interessant onderzoek genaamd ‘Generation R’. In dit langlopende traject worden 10.000 jonge kinderen gevolgd in hun ontwikkeling, groei en gezondheid, ook in relatie tot het speelgoed dat zij aangereikt krijgen. Zonder te langdradig te worden lijkt het erop dat kinderen met een minder optimale speel- of leeromgeving thuis, een verhoogde kans op een emotionele achterstand hebben. Als kinderen bijvoorbeeld in hun eerste levensmaanden geen speelgoed hebben dat bij hun leeftijd past, hebben zij als peuter meer kans op emotionele problemen.

Frustratie

Bij mijn eigen drie kinderen heb ik ook gemerkt dat mijn jongste sneller blootgesteld werd aan speelgoed waar hij eigenlijk te jong voor was. Niets frustrerender dan met van die heerlijk dikke knuistjes een te dun potlood moeten vasthouden, waar niet mee valt te kleuren en waar de punt steevast van afbreekt.

‘Kijk, mama helemaal binnen de lijntjes gekleurd, mooi hè’

Om vervolgens nog bozer te worden omdat je het gevreesde potlood niet zelf kunt slijpen. Andersom geldt dat mijn vijfjarige zoon het weer niet uitdagend vindt om met dik krijt aan de slag te gaan, als hij een kleurplaat zo netjes mogelijk (‘Kijk mama, helemaal binnen de lijntjes!’, mooi hè?) in wil kleuren.

Nu we veel binnen aan het knutselen en kleuren zijn, zit ik met mijn oog bovenop die ontwikkeling en leg ik uit waarom het zo goed is dat mijn peuter met de dikke krijtjes aan de slag gaat en wel met Play-Doh mag spelen, maar niet met SuperSand. Laatst kocht ik het bordspel Schetenjacht, een spel waarin je met een pokerface moet werken. ‘Ik, nee hoor, ik heb geen scheet gelaten- Pokerface.’ Je kunt je voorstellen dat mijn vierjarige vent daar te veel moeite mee had en er op zijn zachtst gezegd niet blij van werd.

Play maakte daarom dit rijtje met welk knutselspeelgoed geschikt is voor welke leeftijd. De baby’s slaan we voor nu even over (die zijn meer met grijpen en kleurherkenning bezig en stoppen natuurlijk alles in hun mondje).

Tot drie jaar oud

Knutselen kun je maar beperkt met een kleintje, maar de allereerste stapjes neem je natuurlijk samen. Samen kun je met vingerverf aan de slag. Dikke lol zal je dreumes beleven aan Aqua Doodle. Met water maak je afdrukken en maak je ‘t allereerste begin met het concept tekenen. Stempelen maar. En dat zonder vlekken.

Vanaf 3 – 4 jaar oud

De vaak nog wat dikkere handjes moeten het speelgoed lekker stevig vast kunnen pakken. Waskrijtjes zijn wat dat betreft perfect, zoals My First Pictures. Punt voor punt ontstaan de mooiste dieren en zo ziet je peuter hoe hij zelf iets creëert.

Vanaf 4 – 6 jaar oud

Ideaal voor deze leeftijd zijn stiften die afwasbaar zijn. Er wordt nog genoeg geknoeid, maar de mogelijkheid bestaat al om preciezer te werk te gaan en in te kleuren. De pengreep wordt hier ook mee ontwikkeld. Helemaal leuk zijn de blopens waarmee je afwisselend kleur kan blazen in sjablonen en verder tekent om de mooiste creaties tot leven te brengen.

Vanaf 6 jaar oud

Of ga aan de slag met een prachtige grote doos vol kleurstellingen. Stimuleren de creativiteit om ingewikkelder in te kleuren met Mandala creaties, zoals deze van Frozen. Met de mandala-designer en stiften komt Frozen tot leven.

Ravensburger Mini Mandala-Designer Disney Frozen

€8,99

Door Muriel Oonincx, hoofdredacteur Famme.nl

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema