Zelfstandig en veilig leren fietsen op een leuke manier

Wat fijn als je kind (zelfstandig) kan fietsen. Lekker gezellig bij iemand op bezoek gaan, naar de voetbaltraining of ergens een boodschap doen, terwijl je kind fietst en niet bij jou achterop zit.

Je kind is volop in ontwikkeling, speels en impulsief en als het op fietsen aankomt is het credo oefenen, oefenen, oefenen. Zelfstandig fietsen is ook het leukste dat er is. Als ouders heb je de schone taak om vanaf dag een al ‘fietsenderwijs’ de regels te blijven doornemen en je kind bewust te maken van het verkeer en zijn rol daarin.

Oefenen

Des te belangrijker dat ze leren over regels in het verkeer en hoe ze die moeten toepassen. En dat leer je niet alleen op school, maar vooral door veel en vaak in de praktijk te oefenen. De eerste periode dat je kind gaat deelnemen aan het verkeer, doet hij dit waarschijnlijk vooral lopend of achterop de fiets. Lopend heeft je kind misschien niet het gevoel echt deel te nemen aan het verkeer, maar er is al veel dat je je kind kunt meegeven. Zo kun je vertellen waarom je op de stoep moet lopen en waarom je moet stoppen wanneer de stoep eindigt.

Regels

Voor je kind is alles nieuw, dus houd het vooral simpel:
– Blijf altijd rechts op de weg
– Vertel wat voorrang inhoudt
– Leg uit hoe je moet kijken als je een weg oversteekt
– Oefen met het hand uitsteken (coördinatie van meerdere handelingen is lastig)

Pas wanneer je kind kan fietsen – achterom kijken en hand uitsteken (en dus het stuur los laten) – zonder te slingeren, in één keer kan remmen zonder om te vallen en op een goede manier kan op- en afstappen, kan het gaan fietsen in het verkeer. Uiteraard betekent dat niet dat je voor die tijd niet kunt fietsen met je kind, maar doe het dan alleen op rustige plekken, zoals op een woonerf, in het park, bij het bos, etc.

Een vlaggetje zorgt ervoor dat je kleine fietsheld door elke medeweggebruiker wordt gezien

Zichtbaar

Kleine kinderen zitten lager bij de grond en zijn dus minder goed zichtbaar in het verkeer dan volwassen. Gelukkig zijn er allerlei accessoires die de zichtbaarheid van je fietsende kleuter vergroten. Zorg voor verlichting en reflectoren op het achterspatbord en de trappers. En wat dacht je van een vlaggetje op de fiets van je kind? Ziet er hartstikke feestelijk uit én zorgt er meteen voor dat je kleine fietsheld door elke medeweggebruiker wordt gezien.

jongetje fietsen

LEES OOK: Hoe je je kind beschermd op de fiets, skates en space scooter.

Helm

In het buitenland zie je kinderen vaak fietsen met een helm op. In sommige landen is dit zelfs verplicht! Als jouw kind een echte stuntpiloot hebt, kan het aanschaffen van een goede helm een slimme investering zijn. Hij komt immers niet alleen op de fiets van pas, maar ook tijdens het skaten of op de Space Scooter!

Oefen de regels met een verkeersparcours!

Om het zelfstandig fietsen en deelname aan het verkeer leuk te maken kun je in het weekend een parcoursje aanleggen. Het is niet alleen goed, maar ook nog eens leuk. Met pionnen en een paar safety clowns van jezelf en de buren speel je de leukste verkeers- en behendigheidsspelletjes. Denk hierbij aan de volgende oefeningen:
– Achtjes draaien
– Oefenen met verkeer van links en rechts en voorrang
– Hindernissen en uitwijken van objecten (misschien wil er wel een broertje naar voren springen)
– Plots remmen
– Hand uitsteken (zonder van baan te wijken)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema