Yes! De junior versie van Catan is er!

Wie Catan zegt, zegt urenlang verwoed speelplezier, zweetdruppels op voorhoofden en het slijpen van de geest om de ultieme winnaar te worden van het bouwen van de beste dorpen en steden van Catan. Wie Catan Junior zegt, zegt maar één ding: Yes!

Catan Junior

Het kan zijn dat je zo in de volwassen versie van Catan opging, dat je niet helemaal doorhad dat de junior versie van Catan in piratenthema een geweldige toevoeging aan jullie spelletjesverzameling is. Je kunt gerust deze favoriet toevoegen aan jullie spelletjesavond met het hele gezin. Nu de avonden langer duren en jullie steeds meer tijd binnen doorbrengen kan de spelletjeskast weer vaker opengetrokken worden. Maar kijk vooral niet gek op als jouw spelletjesfanaat zijn vriendjes uitnodigt om thuis te gaan strijden om de beste grondstoffen voor de bouw van zijn winnende eiland.

catan-junior-speelsituatie2_web

Eilanden en piraten

Eilanden? Ja, in deze piratenversie van Catan is het basisidee van kolonisten hetzelfde, met nét wat verschillen in uitvoering en natuurlijk het niveau. In Catan Junior ben je een echte piraat die probeert een eiland te veroveren. Daarvoor bouw je op het eiland forten en schepen. En ja, ook hier draait het om het verzamelen van de beste bouwmaterialen om dit te kunnen doen. Ruil dus slim met andere piraten, in de havens, met de bank of op de markt. Pas op voor de spookpiraat en verwacht hulp van de papegaai Coco. Wie als eerste alle forten gebouwd heeft, is de winnaar.

Eilanden en piraten in Catan Junior

Speluitleg

Omdat het hier wel echt gaat om een kinderspel zijn de onderdelen van het spel versimpeld ten opzicht van de originele versie. Zo wordt er met een enkele dobbelsteen gespeeld, je pakt geen kaarten af bij andere piraten (wat wel zo prettig is) en de markt maakt het ruilen van grondstoffen makkelijker. Ruilen is in deze versie simpeler en ruilen tussen spelers komt ook minder vaak voor. Het bouwen van forten en schepen gaat sneller dan in de originele versie en doordat de afstandsregel ontbreekt speel je het spel sneller uit.

In dit filmpje worden de regels van het spel stap voor stap uitgelegd:

Wel is het raadzaam om in het begin als volwassene het spel te begeleiden omdat het best complex is voor de jongere speler van zes jaar oud. Het leuke is dat je echt in het spel groeit en voor je het weet stomen de kinderen door naar Catan Zeevaarders en kan het nog een lange, spannende winter worden. Niet té fanatiek, hè!

Bekijk ook het hele assortiment van Catan.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema