Wereldrecords bordspellen van Nederlandse bodem

Nederlanders zijn gek op bordspellen. We zijn zelfs houder van meerdere knotsgekke wereldrecords! Hoe groter de uitdaging, hoe beter natuurlijk. En dat bedoelen we letterlijk!

Dit zijn de allerleukste wereldrecords bordspellen uit Nederland:

Het grootste potje Kolonisten van Catan

Bij Kolonisten van Catan draait alles om tactiek, strategie en een klein beetje geluk. Je mag alles uit de kast halen! Handelen, ruilen, bouwen: Catan gaat nooit vervelen. En plezier moet je delen, dus hoe meer spelers hoe leuker. In 2013 werd het wereldrecord met het meeste aantal deelnemers aan één spel gevestigd in de Verenigde Staten met 922 mensen. Twee jaar later werd dit in Duitsland tijdens Spiel, de grootste spellenbeurs ter wereld, verbroken met 1040 deelnemers. En daar zijn we in Nederland natuurlijk overheen gekomen! Op zondag 24 september vestigde 999 Games in Rotterdam een nieuw record tijdens de Catan Big Game met – tromgeroffel- 1097 mensen!

Producten in dit artikel


Kolonisten van Catan Big Game

Grootste Monopoly Bord

Wie zou nou niet de hele Kalverstraat willen kopen? Dobbelstenen gooien, straten kopen, en, als het tegenzit, naar de gevangenis. Monopoly is en blijft een spannend spel. Nog leuker: het spel in reuzenformaat spelen!

In Wageningen vonden ze een gewoon bord niet groot genoeg en maakten ze op de campus van de universiteit een gigantisch bord van maar liefst 900 vierkante meter (30 bij 30 meter)! En daarmee verbraken ze het record voor het grootste Monopoly-bord ter wereld. Dit was namelijk een stuk groter dan de vorige Amerikaanse recordhouder: een bordspel van 744 vierkante meter, ook niet echt klein…


Met deze mega uitvoering zal je misschien geen wereldrecord verbreken… Groot is hij wel!

Levende pionnen
Maar dat was nog niet alles. Want niet alleen de grootte van het bord telde, er moest voor het nieuwe wereldrecord minimaal een half uur op het enorme bord gespeeld worden. En dat lukte! Er rolden dus enorme dobbelstenen over het veld en studenten renden als levende pionnen over het bord. Ook liep er iemand met een kruiwagen en was er een echte hond, als verwijzing naar de klassieke Monopoly-pionnetjes die vroeger gebruikt werden.

Wereldrecord ganzenborden

Slapen? Hoezo? Je moet er wel wat voor over hebben om het wereldrecord Ganzenborden te verbreken. Vier vrienden van Scouting Vught-Noord hadden waarschijnlijk flink last van slaapgebrek nadat ze het oude record van 74 uur lang achter elkaar ganzenborden verbraken. Ze vestigden een nieuw record door het spel maar liefst 80 uur achter elkaar te spelen! Dat betekent dus dat de jongens drie dagen lang doorgespeeld hebben. Ze mochten per uur vijf minuten pauze nemen en het spel was via een livestream te volgen.

4 op een rij

Vind jij 4 op een rij spelen ook zo verslavend? Nog een spelletje, en nog een. En nou ja, ok nog een dan! Op de Prinseschool in Enschede konden ze er ook geen genoeg van krijgen. Daar speelden ze het spel met 500 leerlingen uit groep 3 tot en met 8 op vier locaties tegelijk, en hiermee vestigden ze een nieuw record. Dat gebeurde onder het toeziend oog van notarissen, want het moet natuurlijk allemaal wel officieel gebeuren om het record aan te melden bij Guinness World Records. De deelnemers van de vier verschillende locaties hielden elkaar in de gaten via een livestream zodat iedereen op hetzelfde moment kon beginnen met spelen.

Vier op 'n rij

€17,99

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema