Waarom je je kinderen stimuleert om vaker buiten te spelen

Wie denkt dat kinderen het liefst alleen nog maar tijd besteden aan beeldschermen, zoals tv kijken en games spelen, heeft het mis. Uit onderzoek van Natuurmonumenten uit 2014 blijkt namelijk dat kinderen tussen de zes en twaalf jaar het liefst buitenspelen.

Toch kan het nog wel wat meer en het is vaak een combinatie van de beeldscherm aantrekkingskracht en de ouders die vies worden vervelend vinden, dat kinderen veel tijd binnen doorbrengen. En daar is op zich niks mis mee, maar zoals met alles is een balans tussen spelen binnen en buiten het beste voor je kind.

Vies worden

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen het geweldig vinden om op onderzoek uit te gaan, beestjes te spotten (bij water) of in een speeltuin te spelen. Met zand en water spelen (natuurlijk hoort vies worden daar bij) maak je ze het meest blij. Dat ouders daar soms niet zo happy mee zijn zou geen belemmering moeten zijn, want vies worden tijdens het buitenspelen is heel gezond. De kans op allergieën en astma neemt namelijk toe als je kind weinig in aanraking komt met de natuur. Je boost het immuunsysteem van je kind met buitenspelen. Zo wordt er tegenwoordig naar buitenlands voorbeeld elk jaar een modderdag in Nederland georganiseerd om het buiten spelen te stimuleren. Zet 29 juni maar alvast in de agenda.

Nog zo’n voordeel van buiten zijn en in de natuur spelen is de toename van creativiteit. Amerikaans onderzoek toonde aan dat mensen creatiever worden nadat ze tijd hebben doorgebracht buiten (zonder smartphones en tablets dan hè).

Slimmer

Buiten spelen maakt kinderen fitter en zorgt ervoor dat ze veel vitamine D opdoen. Ook is gebleken dat kinderen die veel tijd buiten doorbrengen beter scoren op tests in rekenen, schrijven, kritisch nadenken en luisteren. Daarnaast maakt het ze socialer en vermindert het ADHD-symptomen.

Kinderen houden van de buitenlucht en van modder, plassen en viezigheid. De beweging hebben kinderen nodig en frisse lucht geeft ze energie. Geniet dus vooral van de jeugdigheid van je kind tijdens het buitenspelen en doe lekker met ze mee. Uitdagend en sportief speelgoed helpt ze om het buitenspelen tot een geweldige ervaring te maken. Schep, schommel, sjees en schiet ze!

Producten in dit artikel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema