Veiligheid voor alles! Hoe bescherm je je kind op de fiets, skates en Space Scooter?

Misschien staat je kind er niet om te springen, maar knie-, hoofd- en elleboogbescherming is zó belangrijk. Zeker wanneer deze net leert om te fietsen, skaten of waveboarden! Als je dochter of zoon een smak maakt, kan deze lichaamsbescherming heel wat letsel voorkomen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Met deze tips laat jij je kind met een gerust hart de deur uit gaan.

1. Helmen

Een helm beschermt het hoofd van je kind bij een valpartij. En als je kiest voor een kleurig model zorg je er ook voor dat deze extra goed opvalt in het verkeer! Maar waar moet je verder op letten bij de aanschaf van een helm?

Deze tips, van onder andere de Nederlandse Tour Fiets Unie, vertellen je waar je op moet letten bij het passen van een helm:

– Let op dat de helm comfortabel zit (pasvorm, gewicht, ventilatie).
– De juiste maat bereken je door met een centimeter zo’n 2 cm boven de wenkbrauwen de hoofdomtrek te meten.
– De riempjes moeten zo vastgesteld zijn dat de oren helemaal vrij zijn.
– De slapen moeten goed bedekt zijn (dit is voor kinderen extra belangrijk!).
– Draagt je kind een bril? Laat hem of haar die ophouden tijdens het passen.
– Sluiting moet gesloten blijven als je aan beide riempjes trekt.
– Sluiting onder de kin moet je makkelijk met één hand kunnen openen of sluiten.

Een goede fietshelm gaat, als het geen klap heeft moeten opvangen, ongeveer drie tot vijf jaar mee. Daarna is hij aan vervanging toe. En onthoud dat de helm niet meer bruikbaar is nadat je kind ermee gevallen is.

Producten in dit artikel

Om een helm fris te houden kun je hem beter niet bewaren in een afgesloten opbergplek, maar een droge en koele plaats. Anders loop je het risico dat transpiratie niet goed kan verdampen. Schoonmaken kun je gemakkelijk doen met een vochtige doek, zodat de helm niet te nat wordt.

2. Knie- en elleboogbescherming

Ook deze items zijn van belang. Het kan de kans op schaafwonden en botbreuken verkleinen. Deze beschermsets zijn multifunctioneel, je kunt dit je kinderen namelijk ook laten dragen bij het fietsen, steppen of skateboarden.

3. Fietsverlichting en reflectoren

Licht! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Zorg dat de fiets en je kinderen zichtbaar zijn in het donker. Dit kun je doen door middel van fietsverlichting, maar ook reflectoren zijn een handige methode om meer zichtbaar te zijn op de fiets. Daarnaast kun je een vlaggetje op de fiets monteren zodat de kinderen meer opvallen in het verkeer.

4. Maak er een spelletje van

Voor je kinderen deel gaan nemen aan het verkeer, is het goed om de regels alvast te oefenen. Zo weet je dat ze voorbereid de deur uit gaan!

Producten in dit artikel

5. In het verkeer

Dan is het tijd om de deur uit te gaan…

– Zorg dat je op tijd de deur uit gaat, dan is het makkelijk om je aan verkeersregels te houden.
– Kies ervoor om te gaan lopen of fietsen en laat de auto wat vaker staan. Zo doet je kind de meeste verkeerservaring op.
– Geef het goede voorbeeld. Kinderen zullen imiteren wat jij doet in het verkeer.
– Gaat je zoon of dochter een nieuwe route fietsen? Oefen dan eerst samen!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema