Vaste spelletjesavond + 5 redenen om familietradities te koesteren

Familietradities ontstaan door momenten met elkaar te herhalen. Door regelmatig als gezin een activiteit, avond of bijzonder moment te beleven ontstaat er een gedragspatroon. Dit zorgt voor een gevoel van saamhorigheid en draagt bij aan jullie identiteit. Een vaste spelletjesavond is zo’n moment waarmee je het fundament legt voor een leven lang samen spelen en samen genieten.

Wat maakt dat familietradities nu zo belangrijk zijn? De belangrijkste redenen op een rij:

Tradities geven kinderen een identiteit

Het gevoel ergens bij te horen is van onschatbare waarde. Een basis waar je altijd op kunt terugvallen. Het maakt je anders dan anderen en definieert wie je bent.

Tradities versterken herinneringen

Door de herhaling onthoud je dingen makkelijker. Het is iets dat voor altijd aan jouw gezin hangt en geeft een extra laag.

Tradities versterken de band in een gezin

‘Weet je nog?’ Door terug te kunnen denken aan speciale momenten of avonden versterk je op een natuurlijke manier de gezinsband. Het heeft ook iets speciaals om te zeggen: ‘Wij hebben elke laatste zaterdag van de maand spelletjesavond met een van de vier p’s (pannenkoeken, pizza, patatjes en popcorn)’.

Tradities bieden een veilig gevoel

Ergens op terug kunnen vallen door een sterke gezinsband helpt enorm bij het omgaan met moeilijke momenten en negatieve ervaringen. Want wie staat er altijd voor je klaar? Juist, je familie.

Tradities zorgen voor verdieping

Als je regelmatig een avond langer met elkaar doorbrengt, krijg je meer kans om te praten. Je kunt terloops een onderwerp aansnijden. Boven een lang potje Monopoly is het net wat makkelijker om te zeggen: ‘Vertel eens, hoe is het met …’

Gezinsspellen

Op zoek naar een nieuw spel voor jouw vaste spelletjesavond? Dit zijn een aantal (nieuwe) toppers!

Als je denkt dat er niets nieuws meer verzonnen kan worden, dan is er nu het lolligste nieuwe bordspel Speak Out. De tranen rollen over je wangen als je moet proberen te verstaan welke zinnen je medespeler uitspreekt. Dat wordt wat lastig met een plastic mondstuk in je mond, die je hele spraak in de war schopt. Probeer maar eens ‘Een oude boer in een geruit broekpak’ uit spreken. Of probeer te verstaan wat deze dame in de hilarische video zegt.

In de doos vind je tweehonderd zinnen, een timer en de mondstukken. Wel even de vaatwasser in nadat je gespeeld hebt. Een topspel in de categorie lachen, gieren, brullen. Voor de wat oudere kinderen.

Raad door het stellen van vragen zo snel mogelijk wat je bent. Zet het kaartje met de speciale hoofdband op je hoofd en het spel kan beginnen. ‘Rara Wat Ben Ik?’ de kids editie van Clown Games is een echt familiespel. Plaats een kaartje achter je hoofdband en raad wat je bent. Een voetbal? Een geit? Of toch een auto. Met 72 verschillende opdrachtkaarten ben je wel even zoet.
Vanaf 6 jaar, 2 – 6 spelers.

Pie Face van Hasbro Games is een van de grote hits van de afgelopen tijd. Wie vindt het niet leuk om slagroom in het gezicht van een broertje of vader te zien vliegen! Je moet wel bereid zijn om zelf ook een dot slagroom te ontvangen. Maar who cares, als je zoveel plezier maakt met elkaar.
Vanaf 4 jaar, met het hele gezin.

Wie heeft er flappen nodig als je met een echte betaalautomaat met touch-technologie de nieuwe wereld kunt naspelen?
Je kunt direct bezittingen kopen, huur innen of betalen met een pasje. Elke speler begint met een geldbedrag op z’n bankpasje. Even scannen in de betaalautomaat en jullie zijn ready to roll. Gedurende het spel worden aankopen en uitgaven bijgehouden via het scansysteem. Als een speler eindigt op een Gebeurtenisvakje kunnen de grondprijzen veranderen, spelers kunnen geld krijgen of verliezen. Ook hier kun je naar de gevangenis gestuurd worden, net als bij de bekende Monopoly. Het spel is uitgespeeld als er één speler failliet gaat! Welkom in de echte wereld.
Vanaf 8 jaar, 2 – 4 spelers.

Qwirkle is een echt een familiespel en daagt iedereen uit om strategisch te denken. Het draait allemaal om het maken van de beste combinaties. Gedurende het spel ga je tegels met verschillende symbolen of kleuren aan elkaar leggen om punten te scoren. Maak je een serie af of beëindig je het spel, dan krijg je bonuspunten. Degene met de meeste punten aan het eind van het spel is de winnaar, geheid dat jouw strategische knapperd dat is!
Vanaf 8 jaar, 2 – 4 spelers.

Qwirkle - Bordspel

€26,99

Roar is een cool door geluid gestuurd bordspel dat helemaal draait om het vangen van een monster. Bestuur het ontsnapte monster met een tablet of smartphone, terwijl de scheikundigen er op het speelbord naar op zoek zijn.
Vanaf 7 jaar, 2 – 4 spelers.

Wie wil er nu niet werken bij het Jeugdjournaal? Met het bordspel word je nog enthousiaster van het werken bij en met het nieuws uit de hele wereld. Ervaar hoe het is om eindredacteur, cameravrouw, verslaggever of presentator te zijn. Begin je speurtocht naar nieuws in Nederland: reis naar verschillende steden en onthoud goed waar het nieuws dat je hebt gezien zich afspeelt. Reis de wereld over om jouw Wereldnieuws te verzamelen en vind als eerste het Breaking nieuws. Heb jij het nieuws als eerste helemaal compleet, zodat de uitzending van het NOS Jeugdjournaal op tijd kan beginnen? Leuk voor jong en oud.
Vanaf 8 jaar, 2 – 4 spelers.
 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema