Van stoepranden tot elastieken: 9 ouderwets leuke spelletjes voor buiten

‘Buutvrij, voor de hele kliek!’ Urenlang kon je vroeger buitenspelen met je vriendjes en vriendinnetjes. Ken jij deze leuke spellen nog?

Buitenspelen is niet alleen leuk, maar ook nog eens goed voor kinderen. Even alle energie eruit gooien na een dag in de schoolbanken, lekker bewegen en een frisse neus halen. En dan is het natuurlijk extra leuk als ze dat doen met de spellen die jij vroeger zelf ook speelde.

9 spelletjes ‘uit de oude doos’ die ook nu superleuk zijn om buiten te doen voor kinderen.

Touwtje springen

‘In spin de bocht gaat in, uit spuit de bocht gaat uit.’ Touwtje springen is ook zo’n oer-Hollands spel dat nog steeds leuk is. Ieder z’n eigen springtouw of een hele lange, waar je met een paar tegelijk in kunt springen. Superleuk om te doen en nog heel goed voor de conditie ook.

Stoepranden

Misschien ken je dit spel onder een andere naam, zoals kantstoepen of randen. De kinderen gaan tegenover elkaar staan op de stoep aan weerszijden van de straat. Om de beurt mag er met een bal gegooid worden naar de stoeprand aan de overkant. Komt de bal precies tegen de rand, dan krijg je een punt. Wie de meeste punten heeft, wint het potje.

Paaltjesvoetbal

Bij dit spel zet elk kind een paaltje neer om te verdedigen. Dit kan een lege fles zijn bijvoorbeeld. De kinderen gaan dan voetballen en moeten proberen om elkaars paaltje om te schieten. Valt je paaltje om, dan ben je af. Ook leuk om te doen met lege frisdrank flessen met water. Elke keer als de fles omvalt, mag de speler de fles weer rechtop zetten tot hij helemaal leeg is gelopen.

Voetbal - 23 cm - zwart/wit 23

€4,99

jongetje verstoppertje

Verstoppertje

Dit spel behoeft geen uitleg, maar moet natuurlijk genoemd worden. Laten we het zo zeggen: wie is er niet groot mee geworden? Niet alleen leuk omdat het spannend is, maar ook omdat het zo ongeveer overal gespeeld kan worden. Ook binnen als het keihard regent en buitenspelen echt geen optie is.

Hollandse leeuwen

Ook wel overlopertje genoemd. Aan het begin van het spel staan alle kinderen aan één kant van het veld of plein, achter een (denkbeeldige) lijn. Als de tikker of leeuwenvanger die in het midden van het veld staat, ‘Hollandse’ roept, mogen de andere kinderen rennend oversteken, terwijl ze ‘Leeuwen’ roepen. Wie onderweg wordt gevangen of getikt door het kind in het midden, is af en moet zelf ook andere kinderen gaan vangen of tikken bij het oversteken. Net zo lang tot de laatste ‘leeuw’ is gevangen.

Bomentikkertje

Ook deze vorm van tikkertje blijft geweldig. Alle spelers houden een hand tegen een eigen boom. Ze moeten dan steeds van boom naar boom rennen, terwijl een kind (de tikker) in het midden ze probeert te tikken. Heb je je hand tegen een boom dan ben je vrij, maar let op: er mag maar een kind per boom. Het is afgelopen als iedereen is getikt.

Hinkelen

Bij deze ‘golden oldie’ maken kinderen eerst een hinkelbaan op de stoep of het plein. Dit kan met stoepkrijt of speciale verf. Daarna moet er op één been van het eerste naar het laatste vak gehinkeld worden en weer terug. Zet je ook je andere been op de grond, dan ben je af.

Elastieken

Vooral meisjes vinden dit spel vaak geweldig. Het enige wat ervoor nodig is, is een lang stuk elastiek van een meter of drie dat aan elkaar wordt geknoopt. De lus wordt tussen de benen van twee kinderen gespannen. Dan is het de kunst om ingewikkelde figuurtjes te springen. Een kind begint en de andere moeten hem of haar nadoen. Nog moeilijker wordt het als het elastiek hoger zit. Doe je het niet goed na en ben je af, dan is het jouw beurt om met het elastiek te gaan staan.

Bliklopen

Voetjes op de klossen, touwen in de hand en een wedstrijdje doen wie het eerste aan de overkant is en weer terug. Speelt je kind gezellig met een grote groep buurtkinderen? Dan is een estafette ook leuk om te doen. En de winnaars zijn de helden van de buurt. Tot er weer lekker buiten gespeeld wordt. Ook leuk met houten stelten.

Oh, en veiligheid voor alles, dus spreek af dat deze spelletjes gespeeld worden op een veilige plek zoals een plein, parkje of autovrije straat. Mochten ze toch op straat gaan spelen, vergeet dan niet de Safety Clown neer te zetten.

Op zoek naar nog meer leuke spellen voor buiten? Bekijk dan deze producten:

Producten in dit artikel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema