STEM-speelgoed: dé trend voor nieuwsgierige kinderen

Met STEM-speelgoed worden kinderen al spelenderwijs warm gemaakt voor wetenschap, technologie, bouwkunde en wiskunde. Geen wonder dan ook dat dit dé trend is op het gebied van speelgoed!

STEM is een vernieuwende benadering om spelenderwijs vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van techniek, onderzoeken, experimenteren, wetenschap en robotica. Het stimuleert kinderen logisch & kritisch na te denken en problemen op te lossen. Goede eigenschappen die ze kunnen gebruiken voor de toekomst! En nee, dit hoeft niet gepaard te gaan met moeilijke opdrachten. Het draait namelijk allemaal om het spelen en ontdekken!

STEM voor dummy’s

Voor wie nog nooit van STEM gehoord heeft: het staat voor Science (wetenschap), Technology (techniek), Engineering (bouwkunde), Mathmatics (wiskunde). De term is internationaal geïntroduceerd om kinderen van jongs af aan warm te maken voor wetenschap en technologie.

Speelgoed om te variëren

Met STEM mogen kinderen op een speelse manier ontdekken, ontwerpen, experimenteren; perfect voor nieuwsgierige kinderen! Wat STEM-speelgoed zo leuk maakt, is dat het meerdere mogelijkheden biedt: met één stuk speelgoed kunnen kinderen op verschillende manieren spelen. Het sluit dus aan bij hun belevingswereld. En door de verschillende mogelijkheden raken ze er minder snel mee uitgespeeld!

STEM-speelgoed is leuk voor alle leeftijden!

Voor elke leeftijd is er iets passends: van felgekleurd peuter- en kleuterspeelgoed, tot bouwpakketten tot echte scheikundelabs en robotkits. Het belangrijkste is dat je speelgoed kiest dat past bij de interesses en het niveau van het kind. Als het speelgoed te moeilijk is, kan het frustrerend zijn. Is het speelgoed te makkelijk? Dan houdt het de aandacht niet vast.

Peuters en kleuters
De frisse blik van peuters en kleuters op de wereld is uniek, evenals hun natuurlijke behoefte om nieuwe dingen te ontdekken. Met STEM-speelgoed ontdekt je kind hoe het simpele verbindingen kan maken, zodat bijvoorbeeld water gaat stromen, een lampje gaat branden of het speeltje de ‘juiste’ kant op beweegt, zoals bij Co de Rups of de watertafel van Little Tikes. Je kind leert hierdoor onbewust dat zijn acties tot een bepaald resultaat leiden. Je kleine heeft niet eens door hoe technisch-ie bezig is!

Basisschool-explorers
Op deze leeftijd gaan ze echt een beetje ontdekken wat wetenschap is, want de nieuwsgierigheid neemt alleen maar toe. Ook willen ze van alles uitproberen: hoe werkt iets, hoe zit het in elkaar, welke proefjes kun je doen? Speelgoed moet je uit elkaar kunnen halen en weer kunnen opbouwen. En het liefst niet volgens vaste regels of ingewikkelde instructies, maar naar eigen inzicht zoals met LEGO Boost. Hiermee geef je speelgoed dat kinderen aanmoedigt in hun spel: experimenteer maar raak en werkt het niet? Dan begin je weer opnieuw of maak je iets anders. Juist doordat ze ‘fouten’ maken, komen ze erachter wat de juiste oplossing is (en vergeet vooral niet om het zelf ook eens te proberen!).

Een gaaf voorbeeld van een merk dat te gekke uitdagingen biedt voor kinderen is K’nex: dit te gekke bouwspeelgoed daagt kinderen uit om de verbeelding en ruimtelijk inzicht te gebruiken. De achtbaansets combineren het plezier van het bouwen met het spannende van een achtbaan!

Producten in dit artikel

Liever een robot in elkaar zetten? Met de Evolutie Robot van Clementoni kunnen kinderen op eenvoudige en uitdagende manier kennismaken met robotica!

Tieners
Hoe ouder je kind wordt, hoe meer uitdaging het nodig heeft. Bouwspeelgoed als LEGO, Meccano en K’nex blijft leuk. Maar ze gaan ook steeds meer begrijpen, bijvoorbeeld de theorie áchter een bouwpakket. Want een robot in elkaar zetten is één ding, maar ‘m ook aan de praat krijgen, is een hele nieuwe uitdaging. Een leuk voorbeeld van een experimenteerset die kinderen ook echt laat kennismaken met natuurwetten is Newton’s Laws van Engino. Niet voor niets genomineerd voor Speelgoed van het Jaar!

Laat jouw Einstein-in-spé dus kennismaken met de wetenschap. Grote kans dat ze jou straks warm maken voor robotica, coderen en scheikunde!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema