Samen spelen, samen delen wordt zo een groot succes

Van alleen spelen en snel afgeleid zijn ontwikkelt een kind vanaf een jaar of 3 steeds meer de vaardigheden om samen te spelen. Vanaf groep 1 in de kleuterklas komen ook de eerste speelafspraakjes en dat wil je natuurlijk in goede banen leiden. Met deze tips maak je de kans op gezellig samenspelen tot een nog groter succes.

Omdat het delen en elkaar ‘de beurt geven’ nog een uitdaging zijn voor de kleintjes kun je als ouder of verzorger helpen met deze tips.

1. Doe het voor

Door samen met je peuter of kleuter te spelen kun je goed voordoen hoe dat samenspelen eigenlijk gaat en wat de ‘regels van het spel’ zijn. Ben je met blokken aan het bouwen vraag dan of je het rode blokje mag dat voor hem of haar ligt. Prijs als er wordt samengespeeld en vergeet niet dankjewel te zeggen. Kindjes zijn kleine copycats dus je hoort jezelf vast terug.

2. Kies spel dat samenspel bevordert

Als je meer kindjes te spelen hebt of een feestje geeft dan kun je allerlei spelletjes bedenken die leuk zijn om als een groepje te spelen. Kringspelletjes zoals zakdoekje leggen of woordfluisteren doen het altijd goed. Je speelt helemaal op safe als je de kindjes samen tot doel stelt om jou te pakken bijvoorbeeld. Of boefje politie spelen en dat jij de politie bent en zij allemaal de boef en opgesloten moeten worden. Gebruik vooral krachttermen als ‘schobbejakken ik ga jullie opsluiten’ of ‘boevengespuis, achter slot en grendel met jullie’. Hilariteit gegarandeerd.

3. Help waar nodig

Je laat twee spelende kleuters beter niet alleen en houdt een oogje in het zeil. Speel even mee als het nodig is en als het onverhoopt dan even mis gaat en er mot is, haal je de kindjes even uit elkaar om apart te spelen. Voor je het weet willen ze weer samen verder en is alles pais en vree.

4. Oefening baart kunst

Sociale vaardigheden opbouwen kost tijd. Lukt het in het begin niet, geef vooral niet op. Kijk wat bij je kind past qua tijdstip, duur, aantal kindjes, jongetjes en meisjes. Voor je het weet sta je vertederd toe te kijken hoe je driejarige hele kastelen bouwt met Duplo of een toneelstukje opvoert met alle verkleedkleding uit de verkleedkist.

5. Kies het juiste speelgoed

Je hebt spellen en speelgoed waarin de strijd wordt aangegaan en je tegen elkaar speelt. Kleintjes kunnen nog niet goed omgaan met het gevoel van verliezen. Beter kun je dus spelletjes uitkiezen waarin je samenwerkt. Zoals het op zoek gaan naar verstopte favorieten van je kind in de Verstoppertje Spelen spelletjes. Ga op zoek naar de vriendjes Dora, Nijntje en Woezel & Pip. Aan de hand van locatiekaartjes en het geluid van jouw verstopte vriendje vind je samen uit waar je hem kunt vinden.

Met dit speelgoed bevorder je het samenspelen en is delen makkelijker dan je denkt:

Producten in dit artikel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema