Met de motoriek mee: welk speelgoed hoort bij de stadia van pakken, grijpen en voelen?

In het eerste jaar gebruikt een baby zijn handjes vooral bij de ontwikkeling van de grove motoriek. Bij het leren omdraaien, kruipen, zitten en staan zijn ze onmisbaar. Op de momenten dat je kind de handjes even vrij heeft, wordt de fijne motoriek verder ontwikkeld. En dat kun je spelenderwijs stimuleren.

Vanaf 3 maanden: Op de tast

Vanaf drie maanden gaan baby’s op onderzoek uit met hun handen, en bij zes maanden kunnen ze voorwerpen als hun flesje pakken en vasthouden. Net zo makkelijk laten ze een voorwerp ook weer uit hun handen vallen. Echt aftasten doen ze nog voornamelijk met hun mond. Eigenlijk stoppen ze daar alles in, van hun eigen teentjes tot speelgoed.

De Playgro Activity is niet alleen een rammelaar, maar tegelijkertijd ook een bijtring. Deze mag de baby in z’n mond stoppen zo vaak hij wil. De kralen in het handvat geven extra houvast. De hoeven van het paard zijn verschillend van structuur, en de transparante variant met balletjes maakt ook nog geluid.

Playgro activiteiten rammelaar paard

€12,99

Vanaf 6 maanden: Voor het grijpen

Ontwikkelingen gaan hard tussen de zes en negen maanden. Baby’s leren beter grijpen en kleine voorwerpen vastpakken, waarbij ze steeds vaker ook hun duim gebruiken. Ook lukt het al om dingen van de ene naar de andere hand over te geven. De fijne motoriek is volop in ontwikkeling.

Met twee handen tegelijk iets vastpakken werkt ook goed op deze leeftijd, daarom is deze bal speciaal ontworpen voor kleine kinderhandjes. Het stokje in het midden maakt geluid alsof het regent. Dat stimuleert om de bal te bewegen, waarvoor je baby een nog stevigere grip oefent.

Oball Rainstick

€12,99

Vanaf 9 maanden: Bladeren

Qua grove motoriek leert een baby tussen de negen en twaalf maanden al goed rechtop te zitten. Omdat hij inmiddels voorwerpen vast kan houden is een baby in deze periode vaak dol op boekjes. Bladeren houdt hem lekker bezig. Ook nog eens handig speelgoed voor onderweg, aangezien je een babyboekje zo in de tas stopt of aan de kinderwagen hangt.

Boekjes van zachte materialen zijn op deze leeftijd favoriet. Daarnaast worden baby’s blij van vrolijke kleuren. Het ontdekken van leuke verrassingen bij het omslaan van de bladzijden houdt ze een tijdje zoet.

Vanaf 12 maanden: Stapelgek

Bij twaalf maanden kunnen baby’s iets geven of aanpakken. Keer op keer gooien ze iets op de grond, in de hoop dat je het voor ze oppakt. Een spelletje waar een dreumes geen genoeg van krijgt. Met het juiste speelgoed hou je dit binnen de perken. Geef ze iets waar ze even mee bezig zijn en mee verder kunnen op hun eigen ontdekkingstocht.

Stapelen stimuleert de motoriek van je kindje. Het sorteren van de ringen leert ze verschillende groottes herkennen. Elke ring heeft een andere kleur en textuur, wat uitnodigt tot aanraken, en de tastzin stimuleert.

Playgro ringpiramide

€7,99

Deze zachte blokken zijn geschikt voor in bad of op de grond. Ze zijn makkelijk vast te pakken en fijn om in te knijpen. Ideaal dus voor kleine kinderhandjes. Door de felle kleuren en verschillende dierfiguren, leert een kind goed te kijken en vormen te herkennen.

Playgro zachte blokken - paars

€9,99

Vanaf 15 maanden: Een stapje verder

Wanneer een kindje eenmaal dingen goed beet kan pakken, gaat het steeds actiever spelen met het speelgoed om zich heen. Klaar voor een nieuwe stap in de ontwikkeling. Naast de fijne motoriek wordt nu bijvoorbeeld ook het ruimtelijk inzicht ontwikkeld.

Weet jij welk vormpje in welk gaatje past? Door de vormpjes in de stoof te steken, trainen kleintjes hun ruimtelijk inzicht op een leuke manier.

Het vergt nog meer precisie om de gekleurde staafjes met de houten hamer in de hamerbank te slaan. En voor elk staafje dat je kindje naar beneden slaat, springt een ander weer tevoorschijn.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema