Magisch moment: vier jaar en op naar school

‘De dag die je wist dat zou komen.’ Een geweldige dag, maar ook een dag waarop je een traantje wegpinkt. Daar gaat-ie hoor. Rugzakje op, grote broodtrommel mee. Wie moet er het meest wennen? Jij of je verse kleuter? Zo werk je er in ieder geval samen naartoe. In alle rust en met plezier.

Het is toch spannend om voor het eerst naar school te gaan. Van het veilige nest thuis, de gezellige crèche of opvang met vriendjes, gaat je kind nu de grotere wereld in. Belangrijk is om de hele wandel naar basisschool met plezier tegemoet te treden. Door je samen voor te bereiden en schoolspulletjes te gaan kopen die je kind het leukste vindt, geeft dat ook een ‘groot’ gevoel. ‘Kijk mij, met mijn nieuwe rugzak, drinkbeker, lunchtrommel en nieuwe kleren.’ Dat gevoel.

Daarnaast is het goed om wenmiddagen in te plannen. Gooi hem of haar niet meteen in het diepe, maar neem een paar dagen de tijd en blijf in de buurt. Mocht er dan iets zijn dan ben je snel op school en niet kilometers ver op werk. Is je kind gewend om naar de kinderopvang te gaan dan zal het misschien wat makkelijker lopen. Was je zelf veel thuis met je kleintje, dan is het een goede tip om al eens te wennen door je kind bij opa en oma te brengen of een middag te gaan spelen bij een vriendje. Ook leuk is om het schoolgevoel al in huis te halen met educatief speelgoed.

Naast de mentale stap naar school zijn er ook nog een aantal praktische tips waar je rekening mee kunt houden:

Is je kindje zindelijk overdag?

Bijna geen enkele juf zal moeilijk doen over een ongelukje, maar 25 kleutertjes naar de wc begeleiden is gewoonweg niet te managen. Train daarom veel in het naar de wc gaan. Pas op met ingewikkelde broeken die moeilijk op en dicht te krijgen zijn.

Oefen in aan- en uitkleden.

Het veterstrik diploma komt later wel, maar omdat er ook gegymd wordt, is het fijn als de kinderen zich al wel zelf kunnen uitkleden. Voor een kindje is het alleen maar fijn als dit makkelijk gaat. Denk daarom eens aan klittenband schoenen, makkelijke kleding die je zo uit hebt.

Heb je het slaapje er helemaal uit?

Het ene kind is al op vroege leeftijd klaar met het middagdutje, maar soms loopt dat ruim door tot vier jaar. Heb je zo’n lekkere slaapkop, dan kun je dit ook ruim van te voren afbouwen en rekening houden met een rustig programma na school. In de eerste weken is het vaak ook niet erg om je kind nog eens wat vroeger van school te halen

Lievelingsknuffel thuis op wacht

Heeft jouw kind een favoriete knuffel die mee naar school móét? Bespreek dan met school of de knuffel de eerste dagen mee naar school mag en verzin een manier om het makkelijker te maken dat Konijn of Beer thuis blijft. Zeg bijvoorbeeld dat jij én de knuffel na school op je kind staan te wachten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema