Hup, de buitenlucht in en wel om deze redenen

Spelen is een levensbehoefte voor kinderen. Door te spelen kan een kind zich ontwikkelen. Kinderen die vaak buitenspelen met vriendjes kunnen beter met conflicten omgaan en staan sterker in hun schoenen. Ouders kunnen hier een positieve rol in spelen door ze te stimuleren naar buiten te gaan en de wereld te ontdekken. En dat is zeker niet makkelijk. Ja, het grote loslaten begint al vroeg.

Toch is het belangrijk om je kind de ruimte te geven en nieuwe werelden te laten ontdekken. Er zijn voldoende manieren om je kind te beschermen. Vorig jaar hield Natuurmonumenten een onderzoek onder meer dan 2.200 kinderen. Het verrassende resultaat: meer dan 85% van de kinderen speelt het liefst buiten. Dit staat dus haaks op het idee dat kinderen alleen nog maar beeldschermtijd verkiezen. Ouders en andere verzorgers doen er dus goed aan om het kind te helpen van het vinden van hun favoriete buitenactiviteit.

Positieve effecten

Buitenspelen heeft nogal wat goede effecten. Het geheugen wordt getraind (hoe kom je weer thuis), ze bewegen veel (liefst geholpen door fiets, step en ander rollend plezier), ze leren verkennen, de motorische ontwikkeling bloeit, de sociale ontwikkeling (in de wijk op pad met nieuwe vrienden) groeit, ze leren grenzen ontdekken, zintuigen gebruiken en vooral zelfstandig worden: het mooiste en grootste goed voor een kind.

‘Ja, ze komen met modderkleren en gaten in de broek thuis’

Ouders vinden het nog weleens moeilijk om los te laten en zien gevaar of ongemak. En ja, je weet zeker dat je kind met vieze modderkleren en gaten in de broek het huis komt binnenwandelen. Maar denk dan vooral terug aan je eigen jeugd en zie de blosjes op de wangen. Ja, ze maken ruzie, vallen en staan weer op. Dat is nodig om uit te groeien tot een zelfstandig mensje.

Van loopfiets tot waveboard

Voor elke leeftijd gelden er regels en do’s en don’ts. Ontdek wat je kind aankan en help ze door ze de juiste buitenspeeltools aan te reiken. Van de trampoline in de tuin tot de loopfiets of het waveboard. En vergeet zoiets simpels als stoepkrijt niet. Garant voor uren plezier.

Durf je kinderen gecontroleerd lost te laten en zie hoe ze vriendjes maken in de buurt. De wereld is één grote speeltuin die ontdekt mag worden.

Producten in dit artikel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema