Houten speelgoed versus plastic toys: de aantrekkingskracht van materiaal, vorm en kleur

Denk eens terug aan de laatste keer dat je in de speelgoedwinkel rondliep (met of zonder de gelukkige ontvanger) op zoek naar een cadeau. De kans is groot dat jij neigt naar het houten speelgoed, dat leuk is om mee te spelen, maar ook prachtig in de kinderkamer staat. Een kind lijkt eerder naar kleurig kunststof speelgoed te grijpen. Hoe werkt dat eigenlijk?

Omdat de kleinste kinderen zich nog volop ontwikkelen zijn er een aantal basisprincipes waar jonge kinderen voor vallen bij het willen spelen met speelgoed. Kleur en vorm speelt hierin een grote rol. Na de geboorte zien baby’s nog geen echte kleuren. Pas na een maand kan je baby de kleur rood waarnemen. Daar komen later pas de kleuren geel, groen en blauw bij.

De ogen van jonge kindjes hebben contrast nodig en daarom helpt het als kleuren fel zijn. Pas op latere leeftijd (tienerjaren) kan een kind zachtere kleuren, zoals pastel, goed waarnemen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat kinderen al op vroege leeftijd een lievelingskleur kunnen hebben. Rood, oranje, paars en blauw scoren hoog. Handig om te weten en daar spelen speelgoedfabrikanten regelmatig op in.

Motoriek

Als je kijkt naar de grootte en vorm van speelgoed draait het vooral om de ontwikkeling van de fijne motoriek. Ongemerkt oefent een kind met behulp van vormen en voorwerpen zijn oog-handcoördinatie. Verschillende producten stimuleren diverse niveaus. Van groot naar klein en van voelen naar (ver)plaatsen.

De conclusie is eigenlijk simpel. Kinderen vallen niet zo zeer wel voor kunststof en minder voor hout. Ze vallen voor kleur (fel!) en vorm (divers en behapbaar). Het maakt dus niet uit of je voor hout gaat of kunststof. Kijk naar wat het speelgoed stimuleert en lees goed voor welke leeftijd het bedoeld is. Is het uitdagend genoeg of niet te veel vergend voor kleine handjes? Biedt het voor langere tijd speelplezier? Gelukkig is er ontzettend veel keuze. Toch helpen we je graag op weg met een aantal klassiekers die het goed zullen doen als cadeau onder de kleinste kinderen en dreumessen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema