Hoe motiveer je kinderen het beste uit zichzelf te halen?

Jonge kinderen zijn net sponzen, ze nemen alles op en leren vooral door te spelen en te doen. Vanaf een jaar of vijf is het mooi om je kind ook gemotiveerd te krijgen voor de dingen die misschien niet per se het allerleukste zijn.

Het is best een uitdaging om kinderen zover te krijgen uit zichzelf dingen te doen die ze eigenlijk niet willen. Huiswerk maken, opruimen, helpen met klusjes. Maar hoe krijg je je kinderen gemotiveerd om bepaalde ‘moetjes’ uit zichzelf op te pakken én er de lol in te krijgen? We verzamelden zes tips van experts.

Heroverweeg een beloningsstructuur

Stickers voor zindelijkheidstraining. Snoep als je kleuter niet dramt. Op de korte termijn werkt het misschien, maar als gedrag afhankelijk wordt van beloningen, stopt het goede gedrag ook zodra de beloningen stoppen. Wat werkt wel? Stimuleren om te gaan inzien wat je kind van binnen een goed gevoel geeft.

Een beloning loskoppelen van ‘als, dan’ werkt heel erg goed

Blijdschap over de prestatie van succesvol op het potje gaan bijvoorbeeld. Of trots zijn op het uitlezen van een compleet boek op het niveau van school. Het gevoel iets onder de knie te hebben is uiteindelijk een geweldige motivator. Natuurlijk kun je je kind wel belonen, maar hang dat dan liever niet aan het te verbeteren gedrag. Beloon ze bijvoorbeeld met extra tijd op de tablet omdat je trots op ze bent en ziet hoe hard ze gewerkt hebben. Door het los te koppelen van het gevoel ‘als, dan’ werkt deze vorm van ‘beloning’ heel goed.

Het belang van betekenisvolle gesprekken

Door regelmatig een echt gesprek aan te gaan met je kind, ontdek je wat er binnen in het koppie omgaat. Kinderen zijn nieuwsgierig en door met ze te bespreken waarom dingen zinvol zijn maak je ze belangrijk en daag je ze uit. Het is een van de belangrijkste motivatoren dat kinderen het gevoel krijgen dat er echt naar ze geluisterd wordt en een zeg hebben in hoe iets loopt.

moeder dochter praten

Prijs wat ze doen

Ouders hebben de neiging om klussen snel en goed te klaren op hun standaard en niveau. Stel je kind helpt met vouwen van de was, maar de handdoeken liggen schots en scheef. Het is moeilijk gemotiveerd te blijven als mama de handdoeken snel pakt en keurig recht vouwt. Prijs dus de poging en de hulp.

Vergeet niet te laten weten hoe trots en blij je bent

Geef ze ook taakjes waar ze al blij van worden. En help met de minder aantrekkelijke moetjes door het op een creatieve manier leuk te maken. Bedtijd? Laat iedereen zijn wagon aanhaken achter de stoomlocomotief en ‘tsjoeketsjoek’ omhoog. Leuker dan: ‘En nu naar bed!’ te roepen. Kom, we gaan lekker boven je lievelingsboek lezen.

Kijk naar wat je kind kan, het kan ook een tree te hoog zijn

Denk maar eens terug aan het vak op school waar je vroeger het minst goed in was. De motivatie voor huiswerk voor wiskunde opbrengen als je het niet snapt is een lastige. Kijk dus altijd goed naar wat je kind aankan. Misschien is iets nog te moeilijk of te veel gevraagd en heeft het hulp en een versnelling lager nodig om ergens toch te komen. Hulp bij lezen of bij rekenen bijvoorbeeld. Door bijvoorbeeld samen op een leuke manier taal- en rekenspelletjes te doen leert je kind al spelenderwijs samen iets te doen wat ‘ie moeilijk vindt.

Laat weten hoe blij je bent met wat ze doen

Kinderen willen hun ouders blij maken. En daar doen ze ook hun best voor. Stel dat je kind de hele nacht in zijn eigen bed heeft geslapen en zelf is opgestaan met het afgaan van de wekker. Vergeet dan niet te laten weten hoe trots en blij je bent en hoe het de ochtend positief beïnvloedt omdat het zo relaxed verliep.

Een goed begin begint bij jezelf

Het goede voorbeeld geven, zo simpel is het. Als je wil dat je kinderen op tijd opstaan om naar school te gaan, dan moet je zelf ook vroeg uit bed springen en niet blijven liggen. En als je aan het werk bent op je laptop en je kind vraagt om aandacht, zeg dan niet 1 minuutje als het er 15 zijn. Zeggen wat je bedoelt en het menen wat je zegt is de beste motivatie.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema