Help waar is de EHBKO: Eerste Hulp Bij Knutsel Ongelukjes

Waar is de EHBKO als je hem nodig hebt. De wat? Je leest het al, als er geknutseld wordt kun je wel wat hulp gebruiken. Knutselen, tekenen, verven en plakken; het is niet alleen leuk om te doen, maar het levert vaak wel een flinke dosis rommel op. Niet erg! Voor alles is een oplossing zonder te hoeven inboeten op creativiteit.

Is je kind lekker creatief bezig geweest aan de keukentafel, dan zijn de sporen daarvan vaak nog lang terug te vinden. Kleding die onder de inkt- of verfvlekken zit, glitters die je nog dagenlang terugvindt in de vloerbedekking en lijmresten die je bijna met een beitel te lijf moet gaan. Toch is dit geen reden om knutselen te ontmoedigen. Kwestie van een goeie EHBKO ‘kit’.

Eerste Hulp Bij Knutsel Ongelukjes (EHBKO)

Hoe goed je voorbereiding ook is, er kan toch het een en ander misgaan als je kind aan het knutselen is en er volledig in opgaat. Gelukkig is alles weer op te ruimen en te herstellen. Zeker met deze handige trucjes.

1. Kledingroller tegen glitters

Heel leuk hoor die glitters, maar als er iets een troep geeft. Gelukkig heb je met een plakkerige kledingroller alle glitters zo opgeruimd. Handig!

2. Weg met inktvlekken I

Watervaste stift op gladde oppervlakken haal je weg met deodorant. Gewoon opspuiten en met een doekje of keukenrol weghalen.

2. Weg met inktvlekken II

Kledingvlekken met inkt behandel je anders. Heeft je kind een inktvlek op z’n kleding die nog nat is, dan haal je de vlek weg met een doekje met melk. Voor inktvlekken op droge kleding is ouderwetse ossengalzeep een goede oplossing. Als dat niet werkt kun je nog een speciaal middel tegen inktvlekken proberen.

3. Lijmresten verwijderen

Lijmvlekken haal je weg met stickerverwijderaar of 70% alcohol. Dit werkt op tafels, maar ook bij kleding. In het laatste geval wel even opletten dat de kleding kleurbestendig is, anders houd je een ander soort vlek over.

4. Tupperware party

Deze plastic bakken met deksel zijn niet alleen enorm handig om eten in te bewaren, maar je kunt er ook restanten klei of behanglijm voor dat papier maché project in bewaren voor de volgende keer.

5. De kruimeldief is je vriend

Heb jij een stel fervente knutselaars in huis? Waarom zou je niet een kruimeldief voor de glitters pakken. Zo kun je de glitter keer op keer hergebruiken en gooi je niks weg. Ook handig als er veel geknipt is en de snippers overal liggen verspreid. Rondje kruimelzuigen en alles is weer aan kant.

6. Panty to the rescue

Liggen er overal kraaltjes verspreid? Pak de stofzuiger erbij en bind een panty over de stofzuigerkop. Zo pak je alle kraaltjes en hoef je ze niet uit de zak te vissen.

7. Kies de juiste verf of stiften!

Kan geen schort op tegen de kliederkrachten van jouw kind? Kies verf of stiften op waterbasis, want die was je zo uit de kleding!

Producten in dit artikel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema