Heb jij een tween in huis? Zo leer je hem of haar beter kennen

Zit je kind tussen kleuter en tiener in – oftewel in between – dan zal hij heel andere interesses hebben dan toen hij of zij wat jonger was. En niet alleen is de interesse van je kind veranderd, maar omdat de fijn motoriek nu beter is, kan je kind ook met ingewikkelder speelgoed spelen.

We weten allemaal dat spelen niet alleen leuk is voor kinderen, maar ook heel belangrijk voor hun ontwikkeling. Door te spelen leren kinderen samenwerken, verbeteren ze hun motoriek en stimuleren ze de fantasie. Voor tweens is er allerlei geweldig speelgoed dat perfect past bij de fase waarin ze zitten. Speelgoed dat niet alleen uitdagend genoeg is en dus leuk, maar waar ze stiekem ook nog van leren.

Bouwen

LEGO heeft onderzoek gedaan naar de speelbehoeftes van tweens. Ze hebben naar aanleiding hiervan bijvoorbeeld het schattige LEGO elves bedacht en het stoere Nexo Knights, waarmee je zoon of dochter een geweldige wereld vol elfjes of ridders kan creëren. Ook leuk is LEGO Bionicle waarbij je kind een eigen sciencefiction wereld kan bouwen, waar hij of zij zich uren mee kan vermaken. Superspannend met al die bijzondere wezens waartegen gestreden moet worden.

Gezellig spelletjes doen

Hoe jong of oud je kind ook is, samen een bordspelletje doen is altijd leuk. Maar let op: kinderen tussen de zes en tien jaar doe je geen plezier meer met te makkelijke spelletjes. Kom op, ze zijn al hartstikke groot! Daag ze uit door spelletjes te kiezen die uitdagend zijn. Geen Monopoly junior meer dus, maar het ‘echte’ Monopoly. En klassiekers als Rummikub of Scrabble kunnen ze inmiddels ook spelen. Desnoods met een beetje hulp. Daarnaast zal je kind ook gaan voor spelletjes die gewoon enorm grappig zijn, zoals de Mouthguard challenge. Want, laten we eerlijk zijn, dat soort humor is van alle leeftijden. Toch?

Lekker crea bezig zijn

Is jouw tween een kunstenaar in de dop die dol is op creatieve dingen, zoals knutselen en tekenen? Je kind kan nu veel preciezer werken dan toen hij of zij jonger was. Een ministeck schilderij maken is nu echt een leuke uitdaging, net als een mooi figuur van strijkkralen. En ook met klei kan je kind nu mooie dingen met veel details maken. Schilderen kan zonder begeleiding van jou. En met een flinke knutseldoos vol materialen en een beetje fantasie maakt je kind de meest geweldige dingen.

Hup, naar buiten

Is het ook maar een beetje mooi weer, dan kan er lekker buiten gespeeld worden. Jas aan en gaan! Met walkie talkies de buurt door samen met een vriendje, een op afstand bestuurbare auto door de tuin laten scheuren of op de stoep rond racen met een step of inline skates. En nee, er hoeft niemand meer mee.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema