Handig! Tips bij het knutselen als je het graag ‘netjes’ houdt

Knutselen staat inherent aan een hoop plezier en een hoop rommel. Hoe meer rommel des te driftiger er aan de kunstwerken gewerkt is. Maar met wat voorbereiding en een paar simpele en efficiënte knutselhacks blijft de omgeving van de knutselaar lekker opgeruimd.

Met de juiste voorbereiding, kan je kind helemaal los gaan met de knutselspullen zonder dat het daarna een puinhoop is. Vraag je kind van tevoren wat het plan is. Wil hij of zij gaan kleien, verven of iets anders? Dit voorkomt dat alle knutselspullen uit de kast worden gehaald en op tafel belanden. Ook geeft het je de kans om te zorgen voor een passende ondergrond en materialen.

Hier wat handige tips & tricks om het creatieve proces in goede banen te leiden (lees: een ontplofte keukentafel te voorkomen):

1. Plastic tafelkleed

Als er een ding is dat elk gezin met kleine kinderen in huis moet hebben, dan is het wel een plastic of geplastificeerd tafelkleed. Niet alleen super handig voor als er geknutseld wordt, maar ook voor de momenten dat er gegeten wordt met meerdere kinderen. Even afnemen en klaar!

2. Dienblad om op te kleien

Een groot plastic of emaillen dienblad met een lage rand is de ideale ondergrond voor als er gekleid wordt. Zo vliegen de restjes niet de kamer door en na gebruik kieper je de resten zo in een keer in de prullenbak. Ook handig trouwens voor andere knutsels, zoals: papier maché, verven en dingen waar veel lijm of glitters bij nodig zijn.

knutselen netjes 1

3. Schortje aan

Kleding bescherm je tijdens het knutselen met een(knutsel)schort. Je kunt hier natuurlijk ook een oud overhemd of zelfs een vuilniszak voor gebruiken. Gaten erin knippen voor het hoofd en de armen en aan de slag.

4. Wegwerpservies

Misschien heb je nog wat liggen van een feestje en anders koop je het al voor een een paar cent: wegwerpservies. De bordjes of bekertjes zijn handig om verf in te doen en het zo goed te doseren of te kunnen mengen en het bestek kun je prima gebruiken om verf te roeren of kleifiguurtjes mee te bewerken.

5. Verf in zeepdispenser

Ideaal voor als je kinderen hebt die om de haverklap om meer verf vragen en om gerotzooi met verfflessen of -tubes te voorkomen. Doe de verf in lege zeepdispensers en je kind kan makkelijk en gedoseerd zelf verf pakken.

6. Lijmbakje

Nog zo’n handige knutsel ‘hack’. Doe een schoonmaaksponsje in een plastic bakje en giet hier schoollijm overheen. Als je kind iets wil opplakken, hoeft hij het stukje papier alleen maar op het sponsje duwen. Klaar met knutselen? Doe de deksel op het bakje en je kunt de lijmspons opnieuw gebruiken.

Dat wordt dus kleien, strijken en verven geblazen met zo’n goed voorbereiding. Op knutselgebied is er ontzettend veel leuks te verzinnen voor meisjes en voor jongens.

Producten in dit artikel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema