Drones, zo ga je er veilig mee om

Natuurlijk is het cool speelgoed, maar veiligheid staat voorop als je kind met een drone gaat vliegen. Wat zijn de regels rondom drones, wat kan je kind er allemaal mee en hoe houd je het veilig? Zo is het ultiem genieten van dit gave speelgoed.

Is je kind dol op radiografisch bestuurbaar speelgoed? Krijgt het geen genoeg van avontuur, van buiten zijn en technisch speelgoed? Dan heeft het vast ook al eens om een drone gevraagd. Of er op z’n minst naar gehint. Logisch, het is ook supercool speelgoed! Je kunt ermee vliegen en soms zelfs fotograferen en filmen. Maar, je kunt niet zomaar een drone aan je kind geven en verwachten dat het ‘dan wel goed komt’. Dit moet je van tevoren weten:

Producten in dit artikel

1. Samen vliegen

Eigenlijk zijn speelgoeddrones vooral geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. De meeste kinderen zijn vanaf die leeftijd in staat een drone te besturen. Het is geen cadeautje waar je zomaar mee wegvliegt. Een volwassene die meekijkt (lees: meestuurt) is dan ook meer dan welkom. Zeker in het begin als je kind het nog moet leren. Wel mooi om te zien hoe snel kinderen doorhebben hoe technisch speelgoed werkt. Voor je het weet gaan ze er als een volleerd vlieger mee om. Verantwoordelijkheidsgevoel wordt op deze manier extra getraind.

2. Safety First

Kijk uit met ogen: Oogarts Tjeerd de Faber adviseert iedereen die met een drone speelt dan ook om een speciale bril te dragen. Ook al sta je niet in de buurt van je drone, ze zeggen niet voor niets ‘it’s better to be safe, than sorry’.

3. Lees de gebruiksaanwijzing

Zoals met elk speelgoed dat radiografisch is, is het van belang de gebruiksaanwijzing nauwkeurig (met een ouder) door te nemen. De accu dient volgens de gebruiksaanwijzing opgeladen worden. Zo gaat hij niet alleen langer mee, maar voorkom je eventuele problemen zoals oververhitting. Help je kind waar nodig. Herhaal het ritueel een aantal keer, totdat je kind z’n drone door en door kent. En dan: veel vliegplezier!

4. Ken de regels

Als hobbyist met een drone heb je je ook aan regels te houden. Dit zijn de regels voor vliegen:
– vliegen doe je in een geschikt gebied buiten de bebouwde kom zonder bebouwing, bebossing en verkeer
– alleen vliegen bij daglicht
– blijf uit de buurt van civiele en militaire luchthavens
– houd altijd goed zicht op je drone
– je mag tot maximaal 120 meter hoog vliegen
– niet boven aaneengesloten bebouwing vliegen
– niet boven mensenmenigten vliegen
– niet boven spoorlijnen, waterwegen, industrie- en havengebieden
– drones verlenen voorrang aan vliegtuigen, helikopters, zweeftoestellen, vrije ballonnen en luchtschepen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema