DIY Inspiratie: 7 x je eigen speelgoed van karton

Het weekend of de vakantie zijn bij uitstek geschikt om eens lekker aan het knutselen te slaan. Gooi voortaan je gebruikte dozen en karton niet in de papierbak, want je maakt er de leukste knutselprojecten mee.

Karton kun je knippen, beplakken, vouwen en scheuren en dat maakt het ideaal materiaal om mee los te gaan tijdens het maken van knutselwerkjes. Of zeg maar gerust werken, want niks is te gek, zolang je je fantasie de vrije loop laat. Pak de schaar, lijm, tape en stiften er maar bij en trek er een middag voor uit, want dit zijn de gaafste knutselprojecten die je van karton kunt maken. Ondertussen leert je kind ook meer over recyclen en dat je uren zoet kunt zijn met zoiets ‘simpels’ als een kartonnen doos of wc rol.

Televisie

Altijd zelf kunnen bepalen wat en wanneer je televisie kijkt? Maak er gewoon zelf eentje en speel zelf de programma’s na. Zet een kartonnen doos op zijn kop, en snijd aan een kant een grote rechthoek of vierkant uit. De knopjes aan de voorkant van de televisie kun je met verschillende kleuren papier en een beetje lijm maken. Laat de onderkant open, zodat je je hoofd er doorheen kunt steken.
tv karton

Piratenschip

Dit knutselwerk is voor de echte pro’s! Verzamel hiervoor meerdere dozen en knip ze allemaal kapot, net zolang tot je alleen rechte stukken over hebt. Twee tot drie stukken karton aan beide zijden is genoeg. Zet de twee voorste stukken karton in een punt. Dit is de voorkant van het schip. Aan de zijkant kun je met een zwarte stift ramen en andere versieringen zoals je eigen logo tekenen. Het ideale plekje voor je kind om zich even lekker terug te trekken.
piratenschip karton

Racebaan

Hoe gaaf is het als je je eigen racebaan kunt ontwerpen voor jouw mooiste auto’s! Knip de weg uit lange stroken karton en plak ze met stevig tape aan elkaar vast. Maak de weg helemaal compleet met zelfgemaakte verkeersborden en -lichten om de race zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wie daag jij uit voor een spannende race?

Zwaard

Voor de echte vechtersbazen zijn er natuurlijk de zwaarden. Je kunt er eentje van plastic kopen, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker (en veiliger). Teken de vorm van het zwaard uit op het karton, en knip hem met een goede schaar uit. Om hem extra stoer te maken kun je er met gekleurde stift versieringen op tekenen.
zwaard karton

Muziekinstrument

Maak je eigen gitaar, blokfluit of trommel van die oude kartonnen doos. Het figuur van het instrument knip of snij je voorzichtig uit het karton en de versieringen maak je met stift, pen of glitters. Hoe meer, hoe beter!
gitaar karton

Fototoestel

Is je kind nog een beetje te jong voor een echt toestel, dan is een kartonnen variant de uitkomst. Vooral als ze hem zelf maken en daarna ‘echt’ kunnen gebruiken. Om ‘m helemaal echt te laten lijken kun je een lege wc-rol gebruiken als lens. Knip een klein vierkantje uit in de rechter bovenhoek, dat dient als kijkgat. Uit een ander stuk karton knip je een vierkantje dat dient als knopje wat de foto maakt. Om het toestel nog toffer te maken kun je ‘m versieren met glitters, stiften of verf.

VR Bril

Heb jij een huishouden dat gek is op technische snufjes en klussen? Waarom wagen jullie je niet samen aan het maken van een VR bril! Google heeft stap voor stap instructies opgesteld over hoe je dit zelf kunt aanpakken. Om hiermee aan de slag te gaan heb je karton, lenzen, klittenband, elastiek en een flinke dosis ruimtelijk inzicht nodig!
VR bril karton

Producten in dit artikel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema