De evolutie van de robot: van Furby tot Fingerlings

Van Furby’s tot Hatchimals tot Fingerlings: robots en elektronische huisdieren blijven onverminderd populair. Waar je robots vroeger eigenlijk alleen in sciencefictionfilms tegenkwam – ken je die goeie ouwe R2D2 nog? – lijken ze tegenwoordig in elk huishouden aanwezig. Grote kans dus dat er bij jou ook eentje rondzwerft!

De afgelopen jaren heeft de speelgoedrobot een enorme ontwikkeling ondergaan. Misschien kan jij je de Tamagotchi nog herinneren, een klein plastic ei met een lcd-schermpje waarop een pixelig diertje te zien was. Dit was één van de eerste échte e-pets. Afhankelijk van of je het beestje goed of slecht verzorgde (lees: om de zoveel tijd op een drietal knopjes drukte) ontwikkelde het beestje zich tot een bepaald type. Vrij snel daarna volgde de Furby: een pluizig beestje in allerlei kleuren dat je kon leren praten en dat reageerde op aanrakingen.

Huisdieren 2.0

Sinds de jaren negentig is het aanbod enorm uitgebreid. Doordat de techniek steeds verfijnder wordt, reageren de robots beter en gevarieerder. Inmiddels zijn er tal van robothuisdieren verkrijgbaar. Van de realistischere huisdieren van FurReal Friends tot de futuristische Zoomers. Maar denk ook aan de Hatchimals: vogelachtige dieren die je zelf kunt uitbroeden.

Bovendien heb je tegenwoordig robots die reageren op wat je doet, zoals de PokiBot van Silverlit: klap je bijvoorbeeld in je handen, dan gaat-ie dansen! En ken je de Fingerlings al? Kleine aapjes die je aan je vinger kunt hangen en die weten wanneer je tegen ze praat en daarop reageren. Ook de WowWee robothuisdieren horen in dit rijtje thuis. Het zijn allemaal e-pets die je kunstjes kunt leren en die zelfs emotie laten zien.

Producten in dit artikel

Het robothuisdier dat nog een stapje verder gaat, is Robothond CHiP van WowWee. Want heb jij ooit een robot-pup gezien met een ‘adaptieve persoonlijkheid’? Het gedrag van de pup wordt gevormd door de commando’s die het van z’n baasje krijgt.

Zijn karakter groeit en verandert dus met de tijd, waardoor geen enkele CHiP hetzelfde is. Bizar toch, dit soort kunstmatige intelligentie? Bovendien is CHiP intelligent, gevoelig én loyaal… ja, zo’n vriendje willen we allemaal wel!

Bouw je eigen robot

Helemaal in de trend van STEM-speelgoed(Science, Technology, Engineering, Mathmatics) zijn er robots die je zelf in elkaar kunt zetten en programmeren. Hoe cool is dat? Op verschillende niveaus uiteraard: van het programmeren van een route tot het bouwen van een eigen robot die je allerlei trucs kunt laten uitvoeren.

Dat programmeren kan trouwens al vanaf peuter, met Co de Rups (misschien leuk om zelf mee te beginnen…?). Voor kinderen vanaf 7 zijn er LEGO Boost (combineert het plezier van bouwen met het technische aspect) en Meccano Micronoid: pakketten voor de échte bouwers.

De nieuwste toevoeging aan de Meccano Micronoid familie is de Micronoid Code. Deze kleine robot leert kinderen op de leukste manier over techniek en programmeren. Als hij in elkaar is gezet kun je met hem gaan spelen en zijn eigen persoonlijkheid ontdekken! Deze compacte vriend is zo klein dat hij past in de palm van je hand. De robot bestaat uit 111 plastic en metalen onderdelen. Een klein beetje geduld is dus wel nodig om hem in elkaar te zetten. Hierdoor is hij geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.

Kies de robot die bij je kind past

Maar… hoe leuk het spelen met robots ook is: het belangrijkste is dat het speelgoed aansluit bij de interesses en ontwikkeling van jouw kind. Niet te moeilijk want dat werkt frustrerend, niet te makkelijk want dan verslapt de aandacht en wordt het spelen saai. Uiteindelijk draait het allemaal om de interactie met de robot, waardoor je kind elke keer weer iets anders beleeft tijdens het spelen. Geen wonder dus dat robothuisdieren ieder jaar weer terugkeren op de verlanglijstjes!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema