Color me crazy! De voordelen van het kleurboek voor kinderen

Opeens zie je ze overal liggen: het kleurboek voor volwassenen. Niet gek, want een uurtje ongestoord je compleet focussen op binnen de lijntjes kleuren is heerlijk. Voor jezelf, maar vooral ook voor je kind zó ontzettend belangrijk.

Op sommige basisscholen is de afgelopen jaren het niveau van de knutsellessen omlaag geschroefd. Hoe dat komt? Omdat de kinderen tegenwoordig steeds minder knutsel-skills hebben. De oorzaak ligt bij het feit dat kinderen thuis niet genoeg oefenen. Hup, sleep die knutselspullen dus in huis, te beginnen bij het kleurboek:

1. Goed voor de motoriek

Misschien een open deur, maar het is écht zo. Met het oefenen om binnen de lijntjes te kleuren traint een kind zijn oog-hand coördinatie. Iets waar-ie de rest van zijn leven nog plezier van heeft tijdens het leren aankleden, eten, schrijven, tja, wat niet eigenlijk?

2. Ontspannend

Volwassenen die zelf verslaafd zijn aan kleuren weten: er is niets zo ontspannend als simpel wat vlakjes inkleuren. Het is voor kinderen fijn om zich even helemaal te focussen op een kleurplaat en zo stress te verminderen. Even niet de prikkels die ze al genoeg krijgen van de televisie, telefoon en andere beeldschermen.

3. Snel een mooi resultaat en vergroot je zelfvertrouwen

Een tekening of schilderij maken is voor kinderen soms moeilijk, want wat moet je toch tekenen? Tadaa, het kleurboek biedt soelaas. Ook als je kind geen creatieve Van Gogh in de dop is, kan hij iets moois maken van een kleurplaat. Grote kans dat je binnen no-time je kind hoort roepen ‘Máááám, kijk wat ik heb gemaakt!’. Als ouder smijt je natuurlijk direct met allemaal superlatieven: voilà, een zelfvertrouwen-boost voor je kleine en de motivatie om tóch lekker creatief bezig te blijven.

4. Je fantasie leren gebruiken

Denk jij dat je bij kleuren niet je fantasie gebruikt? Wel dus! En vooral kinderen. Bij ons moet een boom al gauw groen met bruin zijn, een kind zal al snel zijn fantasie gebruiken. Hij doet op dat moment een beroep op zijn voorstellingsvermogen. En juist door zo out of the box te denken, worden ze nóg creatiever.

5. Leren zelf problemen op te lossen

Kleuren is keuzes maken: is het huis rood of geel? En welke kleur heeft de hond? Allemaal dilemma’s die kinderen vaak op de simpelste manieren oplossen. Want als de gele stift kwijt is, dan maak je de zon toch roze? De kunstenaar heeft dat probleem toch maar mooi even zelf getackeld. Een fijn lesje zelfredzaamheid.

6. Boost voor je hersenen

Oefening baart, hier letterlijk, kunst. Onderzoek laat zien dat je tijdens het kleuren beide hersenhelften gebruikt en je als het ware je geest ‘scherpt’. Ja, ja, een goede oefening voor de hersenen dat kleuren.

7. Zorgt voor een sterkere band

Kleuren is de perfecte bezigheid om samen te doen. Kletsen over welke kleuren je gaat gebruiken voor de tekening en ondertussen je kind aanmoedigen. Een kind zal de extra aandacht waarderen en de volgende keer sneller zijn potloden en stiften tevoorschijn toveren.

Producten in dit artikel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema