Betoverend spel. De voordelen van fantasie en rollenspel voor kinderen

Goed leren lezen en rekenen vinden veel ouders heel belangrijk. Daar leren ze tenslotte van. Klopt helemaal, maar wist je dat spelen minstens zo belangrijk is? Van het spelen van rollenspellen en het gebruiken van hun fantasie leren kinderen namelijk ook een heleboel. En je kind wordt er ook nog eens heel blij van.

Rondrennen als ware hij Superman zelf met een rode cape en vuist in de lucht of een sprookje creëren en een (lucht)kasteel bouwen met ridders en prinsessen? Je kind leert er meer van dan je misschien denkt.

Jongens rollenspel

Dat kinderen ervan genieten om samen te spelen en een fantasiewereld te creëren, dat is wel duidelijk. Maar wat is er nou zo leerzaam aan? Het zit zo: door te fantaseren, toneelstukjes op te voeren en rollenspellen te spelen, gebruiken kinderen technieken als abstract denken en redenatie. Een vergiet wordt het perfecte item om een robot te zijn, kussens de ideale wolkenlucht om te drijven, en een aantal dozen bij elkaar een gevaarlijk fort waar gestreden wordt om de slag bij Dondertoren-stad.

De kunst van het verbeelden versterkt het brein in het uitvoeren van belangrijke cognitieve taken. Simpel gezegd: door tijdens het spelen dingen te oefenen, gaat het je kind makkelijker af in het dagelijks leven.

Verkleden, verbeelding en rollenspellen zijn dus niet alleen ontzettend leuk, maar ook nog eens heel erg goed voor de ontwikkeling!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema