Benut het talent van je opgroeiende tween door te spelen

Tween komt van het woord between. We hebben het over kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Geen kleine kinderen meer, maar ook nog geen pubers. Tweens houden van speelgoed én van tienerspullen en zijn al spelenderwijs aan het ontdekken waar ze echt blij van worden. De talenten van je kind ontdekken en stimuleren is iets waar ze op latere leeftijd ontzettend veel profijt van kunnen hebben.

Als je een kind van 8 jaar of ouder in huis hebt rondlopen, herken je vast dat gevoel dat je het ene moment nog met een knuffelig kind te maken hebt en het andere moment met een zelfstandig, zich loswekend, prepubertje. Een bijzondere fase, zowel voor de ouders als het kind. De manier waarop je tween speelt, zegt ook heel veel over mogelijke keuzes later in het leven. Waar liggen de talenten, welke carrière past bij ze?

Kerntalenten en speelgoed

Als je goed observeert en kijkt naar de kerntalenten van je kind dan kun je er veel uit aflezen en ontdekken wat hem of haar gelukkig maakt, zegt Danielle Krekels die het boek Beken(d) talent schreef. Ieder kind heeft een combinatie van kerntalenten die een blauwdruk van hun persoonlijkheid vormen. Die kerntalenten ontstaan al vroeg en veranderen in de loop der tijd nauwelijks.

Kinderspeelgoed vertelt wie je bent en dat geeft een bijzondere en mooie kijk op jouw spelende kind

Een voorbeeld: speelt jouw kind veel met poppen? Dat doen zoveel kinderen, zul je denken. En dat klopt. Maar kijk eens dieper naar hoe de poppen erbij zitten. Worden ze extra goed verzorgd, dik aangekleed en voorzien van een uitgebreide high tea? Dan kan ‘zorgen voor anderen’ een kerntalent zijn. Als je kind dan ook nog graag schooltje speelt en de poppen haarfijn uitlegt hoe ze moeten eten, dan kan het zijn dat ze in de wieg is gelegd om leraar te worden en informatieoverdracht als kerntalent heeft. Een ander kind staat dagenlang toneelstukken op te voeren en kan niet wachten tot jullie weer bezoek hebben, want het volgende stuk is alweer klaar. Kijk dan niet gek op als hij of zij later acteur wordt. Het zit in de aard van het beestje. Houdt je kind van spelletjes spelen? Let dan ook op om welke reden. Is dat vanwege de gezelligheid met de familie (teamwerker in de dop?), vanwege het competitieve (‘Ik wil winnen!’) of vanwege de intellectuele uitdaging (denk- en woordspelletjes zijn favoriet en je hebt mogelijk een probleemoplosser in huis).

Hoe spelen kinderen

Het gaat dus niet zozeer om wát kinderen willen spelen, maar vooral ook om hoé ze spelen. Let daar eens op als je je kind ziet spelen en je krijgt een bijzonder inkijkje in zijn of haar wereld. Zo vertelt kinderspeelgoed je wie je kind is. Help ze zichzelf te leren ontdekken en hun krachten en passies aan te spreken. Het stimuleren van de talenten – het is altijd een combinatie van meerdere talenten – voor later kan heel goed leiden tot een volwassene die de juiste studie kiest en met passie en voldoening werkt.

Een echte teamspeler

Teamspelers houden ervan om samen te zijn. Hierbij passen gezinsspellen die niet per sé om winnen gaan, maar om samen de leukste tijd te hebben. Kies voor hen dus liever een teamverband spel dan een spel waarbij je maar één tegenstander hebt. Ze vinden het misschien wel leuk om te winnen, maar kunnen ook goed tegen hun verlies.

Een creatief kind

Creativiteit bestaat er in vele vormen. Dit kan zich uiten in een talent en passie voor schilderen, tekenen, maar het kan ook een talent hebben voor handvaardigheid, zoals timmeren. Speelgoed dat inzoomt op het specifieke talent zal het grootste plezier geven. Kijk dus welke kant het opgaat en pas daar het speelgoed op aan. Hoewel, dikke kans dat je niets hoeft te zeggen, maar dat ze zelf komen met de wens voor een gereedschapskist of tekenset.

Kind met strategisch inzicht

Je kind kan verschillende stappen vooruit denken en de gevolgen van zijn beslissing of handeling goed inschatten. Het heeft een sterke territoriumdrift. Verliezen is niet zijn sterkste kant, maar geeft wel weer ruimte tot verbetering. Als je kan leren is het sowieso winst.

Kind met zorgend karakter

Je kind verplaatst zich gauw in anderen en voelt mee, een teken van empathie. Het is hulpvaardig ingesteld en wil graag zorgen voor anderen. Een gewond diertje kan rekenen op de zorg van jouw kind. Speelgoed dat inspeelt op het (ver)zorgende karakter zal het altijd goed doen. Naarmate ze ouder worden maken poppen en knuffels plaats voor de meer ‘volwassen’ versies.

Een Analyticus

Je kind ziet problemen en lost ze graag op, met resultaat. Speelgoed moet een doel hebben, zoals K’nex of Meccano. Je bouwt het, maar kunt er vervolgens ook wat mee. Heeft een bijzonder oog voor detail.

Een actief, energiek kind

Je kind is graag buiten, actief en kan maar moeilijk lang stilzitten. Het heeft boordevol energie en geeft niet gauw op. Als hij houdt van sporten en bezig is zichzelf steeds te verbeteren dan heb je met een kind met groot doorzettingsvermogen te maken.

Is jouw kind vooral graag met anderen actief bezig dan heb je te maken met een teamspeler die ervan houdt om in een groter verband te spelen en ontdekken. Dan kan een potje touwtrekken een hoop lol bezorgen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema