Alles wat je wilt en moet weten over trampolines

De trampoline is niet meer weg te denken uit het leven van kinderen. En ze zijn steeds toegankelijker worden. Steeds meer mensen hebben een trampoline in de tuin staan en dus kunnen kinderen hun energie volledig kwijt met een uurtje dollen op de trampo.

Welke trampoline kun je nou het beste in de tuin zetten en hoe zorg je er eigenlijk voor dat die trampoline jarenlang mee gaat? En hoe voorkom je eventuele ongelukjes? Wij hebben de belangrijkste weetjes over de aanschaf én het onderhoud van een trampoline voor je op een rijtje gezet.

Trampoline kiezen

Allereerst moet je je afvragen hoe groot de trampoline moet zijn. Om dit te bepalen hou je natuurlijk rekening met het aantal kinderen dat erop gaat springen en met de ruimte die je beschikbaar hebt. Een grotere trampoline neemt natuurlijk meer ruimte in maar biedt over het algemeen ook meer mogelijkheden en is voor langere tijd aantrekkelijk voor kinderen(oudere kinderen doen graag stunts op de trampoline en dat gaat nu eenmaal beter op een grotere trampoline).

In de grond of boven de grond?

Mag jouw trampoline een langere tijd blijven staan? Dan is het ingraven een goede optie! Hiermee zorg je ervoor dat je trampoline stabieler komt te staan en niet om kan vallen. Daarnaast zorgt het voor meer rust in je tuin, doordat hij mooi wegvalt in de omgeving. Als je hem alleen neer wilt zetten als het mooi weer is, zorg er dan voor dat de ondergrond van de trampoline egaal en stevig is. Zo voorkom je dat de trampoline gaat wankelen tijdens het springen. En of je hem nou ingraaft of niet: investeer bij een hoge trampoline in een veiligheidsnet. Hiermee voorkom je dat kinderen per ongeluk naast de trampoline terecht komt.

Vorm van de trampoline

En dan heb je natuurlijk nog de keus voor de vorm van de trampoline. Rond of rechthoekig. Hierbij kunnen we eigenlijk alleen maar zeggen dat smaken verschillen. Wat past het beste bij je tuin?

Waar staat de trampoline het best?

Plaats je trampoline op een plek waar voldoende ruimte om de trampoline heen is. Dus niet te dicht bij een muur, hek of boom. Ook wil je de trampoline vanuit huis kunnen zien. Zo kun je meegenieten van het gespring en ingrijpen wanneer de kinderen in hun enthousiasme iets té acrobatisch worden!

Verzorging van je trampoline

Net als met alle spullen die het hele jaar buiten staan is het belangrijk om je trampoline goed te verzorgen. Dat klinkt een beetje overdreven maar met een paar kleine handelingen kun je het leven van deze allemansvriend merkbaar verlengen. Zorg dat de beschermmat altijd over de veren ligt. Na elk middagje springen even checken en recht en vast leggen waar dat nodig is. Op deze manier blijven de veren langer mooi en zijn de kinderen beschermd. Dek de trampoline wanneer deze niet gebruikt wordt af met een groot zeil of speciale trampoline hoes. Dit biedt een bescherming tegen de elementen. Als je in het midden onder het beschermzeil een grote bal legt kan het water er mooi afglijden en hou je je trampoline mooi.

Controleer ook eenmaal per jaar grondig de trampoline. Let hierbij vooral op verroeste of losgeschoten veren. Vervang veren die kapot zijn en smeer de veren en buizen die piepen of kraken. Kleine scheurtjes en gaten in de springmat kun je laten repareren indien ze niet groter zijn dan een vuist van een volwassen man. Zorg ervoor dat de mat zo snel mogelijk gerepareerd wordt of vervangen. In de tussentijd mag er natuurlijk even niet gesprongen worden: een kleine beschadiging kan in een sprong de volledige mat scheuren.

Maak afspraken

Trampolines lokken in veel kinderen de acrobaat uit zich te laten zien, daarbij is een valpartij of botsing bijna onvermijdelijk. Om het springen in goede banen te leiden, is het goed om afspraken te maken over hoe er op de trampoline gespeeld mag worden.

  • Stunten mag alleen als je in je eentje op de trampo staat
  • De trampoline moet droog zijn als je gaat springen
  • Niet springen in het donker
  • Let op elkaar en spring wat rustiger als er kleinere kinderen bij zijn
  • Doe kettingen en grote ringen af tijdens het springen
  • Zorg samen voor de trampoline, dan blijft hij mooi en kun je er lang van genieten!
  • Spring niet als het vriest! De veren en de springmat zijn daar niet tegen bestand en de kans op scheuren is enorm groot

Ben jij de gelukkige eigenaar van een trampoline? Deze spelletjes voor op de trampoline wil jij vast uitproberen:

POPcorn!!

Een persoon is de maiskorrel die in de pan ligt te wachten om te poppen. Die persoon gaat op zijn knieën zitten met zijn armen om zijn hoofd. De andere kinderen springen om deze persoon heen totdat deze zijn handen moet gebruiken. Als zijn handen van zijn hoofd af zijn is hij gepopt en is de beurt voor een ander.

Trampo-Twister

Dit is Twister voor gevorderden. Teken met stoepkrijt de welbekende gekleurde cirkels van Twister op de trampoline en ga los. Linkerbeen op groen! Rechterhand op rood. Ook zeer vermakelijk op een grote-mensen-feestje :-).

Superhelden!

Superhelden kunnen vliegen. Zolang echt vliegen nog geen optie is komt springen op de trampoline daar wel heel dicht bij. Geef je kinderen een mooie superhelden cape en laat ze de hoogste sprongen maken die jij vervolgens vastlegt met de camera. Laat deze superheldenfoto’s printen (al dan niet gephotoshopt) en verras jouw kleine superheld met een vliegende foto van zichzelf.

Veel plezier!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema