6x leuke balspelletjes voor peuters en kleuters

Ballen hebben een ontzettende aantrekkingskracht op kinderen. Ze zijn rond, je kunt ermee stuiteren, er tegenaan schoppen én ermee gooien. Actieve balspellen zijn dan ook perfect om de hand- oogcoördinatie mee te ontwikkelen!

Of je nou lekker binnen wilt spelen, of liever naar buiten gaat… Deze 6 balspellen zijn perfect voor peuters én kleuters.

1. Alle ballen verzamelen!

Vul een krat met gekleurde ballenbak ballen. Leg met stenen en stokken een parcourtje in je tuin. Zet aan het einde van het parcourtje een leeg kratje. Nu moeten alle ballen uit het volle kratje, via het parcour in het lege kratje terecht komen. De kandidaat mag zo veel mogelijk ballen in 1 x meenemen, maar als er een bal valt moet hij met alle ballen weer terug naar het begin. Om een extra dimensie toe te voegen kun je de ballen op kleur laten leggen. Leg dan aan het eind van het parcours papieren neer in de kleuren van de ballen.

2. Vormpjes

Teken met een zwarte stift verschillende vormpjes op tennisballen. Bijvoorbeeld, hartjes, sterretjes en rondjes. Op de stoep teken je met stoepkrijt dezelfde vormen. Nu moet je kind de ballen in de juiste vormen rollen. Hoe verder weg het kind staat hoe moeilijker natuurlijk.

3. Volleybal(lon)

Span een net (met bijvoorbeeld een lint of een kleed over een touw) en speel samen een potje volleyballon. Reuzeleuk! Het spel gaat met ballonnen langzamer waardoor het kind zich kan voorbereiden op de ‘vangst’. Goed voor de ontwikkeling en het zelfvertrouwen!

4. Tikkertje met de bal

Gebruik voor dit spel een zachte bal. De tikker krijgt de bal in handen en mag met de bal achter de andere(n) aanrennen. De ander neemt de beurt over zodra hij is geraakt door de bal.

5. Zoek de bal!

Verstoppertje maar dan met een bal. Jij verstopt voor je kind de bal en hij of zij moet ‘m zoeken. Als je een zachte bal gebruikt kun je hem ook eens bovenop een licht geopende deur leggen. Als de deur dan helemaal open gaat valt de bal en heeft het kind hem ‘gevonden’.

6. Reuze knikkerbaan

Bouw met oude dozen en karton een heuse ‘knikkerbaan’ voor ballen. Gebruik hiervoor grote stuiterballen, die rollen fijn en zijn niet te groot. Te kleine stuiterballen kunnen door kleine kinderen in hun mond worden gestopt. Als je in een creatieve bui bent kun je deze baan ook maken van PVC buizen die je ook nog kunt versieren met verf of stickers.

Producten in dit artikel

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema