6 redenen waarom je meer zou moeten puzzelen

Een middagje tijd over? Leg dan eens samen met je kind een puzzel. Je zult zien dat het verslavend werkt en dat het er ook veel van leert. Naast dat het gewoon gezellig is geven we zes redenen om vaker te puzzelen.

1. Het is goed voor de concentratie

Vooral de wat grotere puzzels met kleinere stukjes vergen een scherp concentratie- én doorzettingsvermogen. Hoe vaker jullie ermee oefenen, hoe meer geconcentreerd je kind te werk gaat. Jong geleerd is oud gedaan!

2. Het traint je IQ

Ja, slimmer word je zeker van puzzelen! Is jouw kind een knappe kop en houdt het van een uitdaging? Je kunt je IQ wel degelijk trainen door te puzzelen. De bezigheid stimuleert namelijk het brein en het gedachteproces. Vooral mikado, sudoku’s en kruiswoordpuzzels zijn een goede IQ-trainer.

3. Het is goed voor de motoriek

Vaak is puzzelen een heel precies werkje, en heb je er een vaste hand voor nodig. Dat is wat veel kinderen nog moeten leren. Vooral legpuzzels en mikado zijn perfecte spellen om dit mee te oefenen.

4. Het schept een sterke sociale band

Alles wat je samen kunt doen, is goed voor de band met je kind. En puzzelen is nu net iets wat alleen maar leuker wordt als je het met zijn tweetjes (of met het hele gezin) doet. Kies een moeilijke variant, trek er een middag voor uit en je zult zien dat jullie het in tijden niet zo gezellig hebben gehad.

5. Puzzelen vergroot de kennis

Vooral sudoku’s en woordpuzzels zijn een goede leerschool voor je kind (en soms ook nog voor jezelf). De woorden en uitdrukkingen die je tegenkomt in de puzzels zijn vaak nieuw, dus het is een bron van informatie!

6. Het stimuleert de productiviteit

Puzzelen is een bezigheid waar je echt niet zo een-twee-drie mee klaar bent. Het vergt veel van je hersens en denkvermogen en kan daardoor zeker worden geschaard onder productieve bezigheid voor de kleine knappe kop. Vooral wanneer je een supermoeilijke puzzel aan het maken bent met veel kleine details. Koppiekoppie!

Puzzelen is dus echt voor alle leeftijden. Wij tippen uitdagende puzzels en een fijne opruimoplossing voor de fervente puzzelaars onder ons:

De Jumbo Jan van Haasteren-puzzel heeft maar liefst duizend stukjes, en is écht geen makkie. Houdt je kind van een uitdaging, dan is deze puzzel een must voor in de spelletjeskast! En terwijl de puzzel wordt gelegd zie je steeds meer wat er gebeurt op de tekeningen, want je ziet alle details pas als je de puzzel legt.

Dit is niet zomaar een puzzel, maar een 3D-puzzel van het Vrijheidsbeeld in New York. En met ledlicht in de buurt geeft hij nog licht ook. De puzzelstukjes zijn gemaakt van stevige kunststof waardoor het spel lange tijd meegaat. Tip: Tijdens het leggen van de puzzel kun je de geschiedeniskennis van je kind wat bijspijkeren.

Deze girly 3D-puzzel is een opbergdoos én een puzzel ineen. Handig toch? De vrolijke afbeelding van een eenhoorn is perfect voor elke (meisjes)kamer. Je kunt ’m vullen met sieraden, pennen of andere kleine spulletjes.

Let it go, let it go! Met de 3-in-1-puzzels van Frozen zit er voor ieder wat wils in de doos. Er is een makkelijke puzzel met 25 stukjes, een wat moeilijkere met 36, en voor de meest fervente kleuter puzzelaars heb je de puzzel van 49 stukjes. Wanneer ze helemaal gelegd zijn, verschijnt er een mooie afbeelding uit de populaire animatiefilm.

Ravensburger Disney Frozen 3-in-1 puzzelset - 25 + 36 + 49 stukjes

€9,99

Mikado is een echt familiespel! Het vergt stalen zenuwen en een goede motoriek. Deze Mikado heeft stokken van 90 centimeter en is speciaal bedoeld om buiten te spelen. Wie pakt de meeste stokjes zonder de rest te bewegen?

Weer eens wat anders! De Portapuzzle Deluxe maak je namelijk in de opbergkoffer, waardoor er nooit meer halve puzzels opgeruimd moeten worden, of in de weg liggen. Door de unieke bekleding blijven de puzzelstukjes op hun plaats liggen. Je klapt de koffer dicht en weer open als je verder wilt puzzelen. Best handig als die duizend puzzelstukjes telt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over spelen en speelgoed? Vergeet ons dan niet te liken op Facebook, Instagram of ons te volgen op Twitter!

Artikelen in dit thema